Здраве Лайфстайл

3 много прости съвета за отслабване без глад

  14.05.2022 12:10             
3 много прости съвета за отслабване без глад

Най-голямата мечта на всеки, който се бори с наднорменото тегло, е да може да яде всичко, но да отслабне. Чудесна мечта, но е непостижима без контрол в храненето. Но никой не иска да гладува. А и не е нужно. Гладуването води до желание за преяждане с нездравословни храни, а може и да има потенциално опасни странични ефекти за здравето.

Въпреки че знаете, че трябва да направите промени в храненето си, както и да започнете да тренирате активно, предпочитате да заложите предимно на спортуването. Мислите, че ще можете да отслабнете, ако тренирате повече. Казвате си, че ще похапнете от любимия си шоколадов сладкиш днес, защото сте тичали 10 км навън. На следващия ден пък си похапвате бургер с пържени картофки, защото сте прекарали във фитнеса цели 2 часа. Какво може да се обърка?

Според доктор Патрик Оуенс, сертифициран диетолог и треньор, цитиран от askmen.com, усилията във фитнеса и на пътеката няма да се увенчаят с успех, ако не направите някои малки промени в храненето. Ще изгубите много време и усилия, а може и да си докарате травми от прекомерно трениране, без да постигнете редукция на мазнините.

Идеята за диета плаши повечето хора, защото си представят безкрайни лишения от любими ястия и глад всеки ден. Затова предпочитат да заложат на тренировките, но те са безполезни или поне няма да дадат същия ефект, какъвто бихте постигнали, ако промените и храненето си. Трудно е да изберете подходящата за вас диета в морето от толкова модерни диети, противоречиви схващания и принципи в храненето и отслабването. Всички те обещават невероятни резултати, но в опитите си сте се проваляли неведнъж.

Според доктор Оуенс можете да успеете да постигнете целите си само ако следвате 3 много прости трика. Те ще ви помогнат да отслабнете и да задържите килограмите, които желаете, без да полагате неимоверни усилия в диетите и в залата.

Трик №1 – спрете да ядете боклуци.

Всички са наясно с този съвет, но не го спазват или го спазват частично. Започнете да мислите за този вид храна, която всички наричат „джънк“ (боклук), като за нещо вредно. Настройте се негативно към нея, за да можете по-лесно да я изключите от храненето. Тя наистина е вредна и неслучайно се определя като боклучава. В този тип храни има много големи количества вредни мазнини, добавени захари и още куп вредни съставки, които не само ви карат да напълнявате, но и вредят на здравето ви. Когато ги премахнете от храненето си, ще ограничите значително калориите, които приемате.

Трик №2 – четете внимателно етикетите на храните.

Ограничаването на очевидно вредната храна е лесно. В нея влизат всички пакетирани лакомства, преработени меса, подсладени и газирани напитки, тестени изделия и много други. Но във всички останали храни, които консумирате, се намират скрити изненади, които вредят на здравето и пречат на отслабването. Четете внимателно етикетите, за да сте наясно колко точно калории ви носи дадена храна. Четете ги и за да проверите дали няма скрити добавени захари, нишестета, брашно и други подобни вредни примеси.

Ядките например са известни със своите полезни качества и е важно да присъстват в диетата и храненето. Но нерядко те са обработени допълнително с растителни олиа и мазнини, а също и с пшеничено брашно за повече хрупкавост.

Мюслите, които са представяни като здравословна закуска, в много случаи имат добавени захари за по-добър вкус, особено ако съдържат сушени плодове. Така че е важно да четете внимателно етикетите и да сте по-стриктни в избора на храна.

Трик №3 – избягвайте пшеницата, плодовите сокове, млечните продукти в големи количества.

Млечните продукти са противоречива храна, защото едновременно имат редица ползи, но са силно калорични. Калориите им идват от голямото количество мазнини в състава им. Така неусетно добавяте твърде много калории и мазнини към храненето си, което може да е в основата на провала ви в борбата с теглото.

Пшеницата и изделията, приготвени от нея, са наситени с въглехидрати и захари. Рафинираното брашно от пшеница е с висок гликемичен индекс, което означава, че консумацията на тестени изделия от пшеница редовно води до резки повишения на кръвната захар и инсулина. Ако се стремите да ги поддържате в стабилни граници, това ще ви помогне лесно да свалите излишното тегло в дългосрочен план.

Плодовите сокове не са препоръчителни, защото те са високогликемични и дори да не съдържат добавени захари са достатъчно въглехидратни, за да причинят скок в кръвната захар. По-добре е да консумирате плодовете цели, защото в тях се съдържат фибри, които забавят повишаването на кръвната захар.

Като спазвате тези три лесни принципа и добавите редовни тренировки към режима си, неминуемо ще успеете да отслабнете, да стегнете фигурата и да задържите килограмите.