Спорт

Новият сезон в Северозападната Трета лига се очертава като доста оспорван

  31.07.2018 20:38             
Новият сезон в Северозападната Трета лига се очертава като доста оспорван

През втората седмица на Август ще стартира новият сезон в Северозападната Трета лига по футбол на България. Новата кампания отново идва с големи очаквания за водещите отбори в дивизията, като през този сезон прогнозите са за доста равностоен шампионат. Изявен лидер няма, така че ни очакват здрави битки и труден за предсказване изход от сезона. По традиция, в края на кампанията ще бъде излъчен шампион на дивизията, който ще се изкачи до Втора лига, а последните два тима в класирането ще отпаднат.

Фаворитите от последните сезони

Ако се върнем три сезона по-назад и разгледаме класирането в Северозападната Трета лига, то ясно се очертават изявените фаворити. През сезон 2015/2016 шампион е Етър /Велико Търново/, който се изкачва до Втора лига, а по стечение на обстоятелствата втория в подреждането - Ботев /Враца/, също го последва. По този начин два от най-силните отбори в зоната се изкачиха при професионалистите. В момента те се радват на добра финансова подкрепа, понеже са подпомагани от компании като Winbet и други водещи брандове. Остава само да се представят добре и в игрови план, за да останат част от най-високото ниво на родния футбол.

При следващия сезон пълен хегемон в шампионата беше Литекс, а първи добри впечатления остави тимът на Кариана. През изминалата кампания, сезон 2017/2018, логичното се случи и отборът на Кариана /Ерден/ успя да спечели промоция. През настоящия сезон тимът се състезава във Втора лига. Шампионската кампания за Кариана беше белязана от силна игра и завършек на сезона без нито едно поражение. Тимът спечели първото място с 14 т. преднина пред втория Севлиево. Може би доста специалисти ще посочат втория от миналия сезон като фаворит за спечелването на кампанията през настоящия шампионат, с оглед на тенденцията от последните години. Въпреки нея обаче, все още нищо не е сигурно, понеже силите на основните фаворити в дивизията изглеждат изравнени. Няма как да оценим точно шансовете на отборите, след като липсват възможности за прогнози за шампион в Трета лига, каквито се предоставят от букмейкъра Efbet за професионалните ни шампионати. Все пак Трета лига е на ниво аматьорски футбол, така че няма как да съдим професионалистите за липсата на подобни анализи. Повече за родните онлайн оператори може да научите в сайта на Betenemy, който представлява специализиран портал за експертни ревюта и оценки на водещите лицензирани букмейкъри за България.

Големите имена на Северозапад вече играят при професионалистите, така че този сезон се очертава подходящ за останалите отбори, които разполагат с равни възможности, да се преборят за място във Втора лига.

Битката за първото място този сезон

Вече стана ясно, че през новия сезон в Северозападната Трета лига ще липсва топ фаворит. Кариана вече е част от Втора лига, а двата изпаднали тима от миналия сезон са Янтра 1919 и Мизия 2005. Новите имена в дивизията са Ком /Берковица/, Локомотив /Мездра/ и Локомотив 1927 /Дряново/. Най-голям интерес от тях прави Локо /Мездра/, който има опит и сред най-добрите в страната, но моментното състояние на тима е доста под някогашното.

Вече стана ясно за отбора на Севлиево, който завърши втори през миналата кампания. Тимът определено е сред най-големите фаворити за първото място през новия сезон. Севлиево разполага с доста добри показатели при домакинските си срещи и ако успее да постигне добър актив при визитите си, несъмнено ще е в топа на класирането. Другите фаворити са Бдин /Видин/, Първа Атомна /Козлодуй/ и Вихър /Славяново/. Очакванията са тези тимове да налагат темпото в шампионата и да оформят битката за първата позиция. Все пак няма да е и кой знае колко голяма изненада, ако и някой друг успее да се намеси между тях.

Нека не забравяме за тимовете на Академик /Свищов/, Янтра /Габрово/ и Левски 2007, които са сред постоянните в последните сезони и ще се опитат да изненадат през новата кампания. Разбира се, възможностите на тези тимове все още не могат да се мерят с тези на водещите отбори от дивизията или пък от Първа и Втора лига. Надеждите на отборите от аматьорските нива са да се появят нови спонсори, които да вдигнат нивото на футбола. Напоследък се появиха информации за букмейкъра Palms Bet, който е нов в страната и се очаква да започне подпомагане на някой отбор, а желаещите със сигурност не са малко. Подобна е и ситуацията с оператора bet365, който вече не спонсорира Лудогорец и може би скоро ще постави логото си върху екипите на друг роден тим. Шансът той да е от Трета лига е много малък, но пък защо не.

Борбата на дъното

През миналата кампания Янтра 1919 и Мизия 2005 бяха двата тима, които завършиха на последните места и отпаднаха от дивизията. Въпреки това много близо до тях по точков актив бяха отборите на Янтра /Полски Тръмбеш/ и Ботев /Луковит/. Те отново изглеждат недостатъчно стабилни за новия сезон и може би, заедно с Локомотив /Дряново/, се очертават като най-големите аутсайдери.

Без никакви съмнение ни очаква интересен сезон в Северозападната Трета лига. Тимовете са готови за предстоящите битки, като най-хубавото за всички тях е, че силите на водещите отбори са изравнени. Това ще ни даде една равностойна битка, от която обаче може да има само един победител. Все още има доста време, докато разберем кой ще бъде той, но съществува голяма вероятност името му да не е сигурно и до последния кръг в надпреварата.