Натурални вина, крафт бира, ръчно изработени сирена, овче, козе и биволско кисело мляко, натурален оцет, хляб с квас - всичко това може да се види и опита по време на Фестивала на ферментационните продукти в Боровица. Десетото юбилейно издание е тази събота- 21 юни.
"За десета година ще се съберем производители на ферментационни магии... Това е продукт на нашия труд с една магическа природна сила, каквато е ферментацията, която образува незабравими неща... Това е фестивал не на продуктите, а е празник на сетивата, които ще събудим и ще удовлетворим. Наричаме го фестивал, но това е преживяване, защото освен храната, музиката, езика на хората, диалекта, духа- всичко това ще поднесе на хората истинската природа и култура, която предлага Северозапазения край... Те ще се докоснат до всичко това и ще им предизвика усещане за съвършенство на природата, която е съчетана със суровата доброта на хората- малко резки, малко дръпнати, но много честни, добри приятели и много истински... За жителите от Северозапада е лесно, защото имаме привилегията да отглеждаме продуктите в една невероятна и чиста природа...", каза Адриана Сребринова, технолог на винарска изба "Боровица" и организатор на събитието.
На фестивала ще бъдат представени регионални продукти от България и Сърбия- млечни продукти - от овче, краве, козе и биволско мляко, плодови и гроздови ракии и вина, оцет и туршии, сокове и нектари, Чипровско пиво, които са произведени по традиционни рецепти с помощта на ферментационни процеси.
Има и лектори- клас с шеф Филип Захариев, лекция на тема „Ароматите и нашето здраве” със Свилен Йорданов, парфюмеристът Силвия Йонкова ще покаже как да се комбинират ароматите във вино и парфюми.
За настроението ще се грижат музиканти от видинската школа "Нова китара".
СИТ