Млечната баклава е вкусен десерт, който съчетава хрупкавостта на традиционната баклава с кремообразна млечна сърцевина.
Ето как можете да я приготвите:
Необходими продукти:
За баклавата:
500 г фини кори за баклава
200 г масло (разтопено)
1 чаша орехи (нарязани или смлени)
За млечния крем:
1 литър прясно мляко
1 чаша захар
1/2 чаша брашно
1/2 чаша нишесте
1 ванилия
2 яйца
100 г масло (разтопено)
За сиропа:
2 чаши захар
2 чаши вода
1 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
Приготвяне на крема:
В една тенджера смесете млякото, захарта, брашното и нишестето. Разбъркайте добре и поставете на слаб огън. В отделен съд разбийте яйцата и добавете малко от топлото мляко, за да ги темперирате. Постепенно добавете разбитите яйца към останалата смес и гответе на слаб огън, като непрекъснато бъркате. След като кремът се сгъсти, добавете ванилията и разтопеното масло. Оставете крема да се охлади.
Приготвяне на баклавата:
Разтопете маслото и намажете тава с него. Започнете с поставяне на първия слой кори за баклава, като на всяка кора нанасяте малко масло. Поставете 4-5 слоя кори. Върху последния слой кори поръсете част от орехите. Повторете тези стъпки, като редувате слоевете кори и орехи, докато свършите с всички кори. Когато сте готови със слоевете, нарежете баклавата на ромбове или квадрати. Изпечете баклавата в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 минути, или докато стане златисто кафява. Приготвяне на сиропа: В малка тенджера сложете захарта, водата и лимоновия сок. Загрейте на среден огън, докато захарта се разтопи, и оставете сиропа да поври за около 10 минути. Оставете сиропа да се охлади, а когато баклавата е изпечена и още топла, изсипете сиропа върху нея.
Завършване: Оставете баклавата да се охлади и да поеме сиропа. Може да се постави в хладилник за няколко часа за по-добър вкус.
Насладете се на хрупкавата и кремообразна млечна баклава!
АМФ