Какво е устойчиво нишесте?
Повечето от въглехидратите, които консумираме, са нишестета. Някои видове нишесте са по-устойчиви на храносмилане, откъдето идва и терминът "устойчиво нишесте". Устойчивото нишесте е вид сложен въглехидрат. Сложните въглехидрати имат сложна химична структура, за чието усвояване тялото ви се нуждае от повече енергия. Като цяло те са по-здравословни за вас и по-хранителни от простите въглехидрат. Устойчивото нишесте не се усвоява в тънките черва. Вместо това то ферментира в дебелото черво и подхранва "добрите" чревни бактерии и увеличава производството на късоверижни мастни киселини като бутират.
Съществуват няколко вида устойчиво нишесте:
Тип 1: Съдържат се в зърнените култури, семената и бобовите растения и са устойчиви на храносмилане, тъй като са свързани във влакнести клетъчни стени.
Тип 2: Съдържа се в някои нишестени храни като сурови картофи и неузрели банани. Трудно се смила поради компактната им структура, която затруднява действието на храносмилателните ензими.
Тип 3: Получава се при готвене и охлаждане на някои нишестени храни като картофи и ориз, тъй като охлаждането води до превръщане на някои смилаеми нишестета в устойчиви чрез ретроградация.
Тип 4: Изкуствено произведен чрез химически процеси.
В една и съща храна могат да съществуват няколко различни вида устойчиво нишесте. В зависимост от начина на приготвяне на храната количеството устойчиво нишесте се променя.
Какви са ползите за здравето от устойчиво нишесте?
Устойчивото нишесте предлага няколко ползи за здравето:
Подобрява здравето на червата
За разлика от нормалните нишестета, които се разграждат до глюкоза по време на храносмилането, устойчивите нишестета не се разграждат напълно. Вместо това те ферментират в дебелото черво, като насърчават растежа на полезните бактерии. Този процес на ферментация подобрява цялостното здраве на червата, като намалява запека, понижава нивата на холестерола и намалява риска от рак на дебелото черво.
Подобрява инсулиновата чувствителност
Устойчивите нишестета могат да подобрят реакцията на организма към инсулина, което води до подобряване на инсулиновата чувствителност. По-високата инсулинова чувствителност спомага за по-добро регулиране на кръвната захар, като намалява риска от заболявания като диабет тип 2, Алцхаймер и сърдечни заболявания.
Увеличава чувството за ситост
Благодарение на по-трудно смилаемия си характер устойчивите нишестета удължават усещането за ситост. Това може да доведе до консумиране на по-малко калории, което е от полза за поддържане на желаното тегло.
Облекчава запека
Устойчивите нишестета могат да помогнат за облекчаване на запека, като насърчават редовността на изхожданията и омекотяват консистенцията на изпражненията. Това може да помогне за предотвратяване на неудобства като хемороиди.
Кои храни съдържат устойчиво нишесте?
Следните храни имат особено високо съдържание на устойчиво нишесте:
Ориз или картофи, които са били сварени и охладени
Пълнозърнести храни като ечемик и овес
Зелени банани (не жълти или зрели банани, които съдържат обикновено нишесте)
Фасул и бобови растения
//1001idei.com/