Любопитно

Ползите от сусамовия тахан

  21.01.2025 11:45             


Сусамовият тахан, който се приготвя от смлени семена на сусам, е една от най-полезните и питателни храни, които можем да добавим към нашето меню. Той е богат на витамини, минерали и полезни мазнини, които имат редица ползи за здравето. В последните години този продукт става все по-популярен, не само заради своите здравословни качества, но и заради прекрасния си вкус и универсалност.

1. Източник на ценни хранителни вещества

Сусамовият тахан е богат на протеини, които са важни за възстановяването на тъканите, изграждането на мускули и поддържането на имунната система. Освен това той съдържа голямо количество здравословни мазнини, включително мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които играят важна роля в поддържането на сърдечно-съдовото здраве. Таханът е също източник на фибри, които са полезни за храносмилателната система.

2. Богат на калций

Една от основните ползи на сусамовия тахан е високото съдържание на калций. Това е изключително полезно за укрепване на костите и зъбите, особено за хора, които не консумират млечни продукти или са на веганска диета. Калцият в сусамовия тахан помага за предотвратяване на остеопороза и поддържа нормалната функция на мускулите и нервната система.

3. Подпомага здравето на сърцето

Сусамовият тахан е богат на антиоксиданти, включително сезамолин, който има доказани анти-епидемични и противовъзпалителни свойства. Тези съединения помагат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и подобряване на циркулацията на кръвта. Освен това, таханът е богат на магнезий, който е важен за регулирането на кръвното налягане и поддържането на сърдечната функция.

4. Подкрепя кожата и косата

Сусамовият тахан е натурален източник на витамин E и цинк, които са важни за здравето на кожата и косата. Витамин E е мощен антиоксидант, който помага за намаляване на възпаленията и предпазва кожата от преждевременно стареене, докато цинкът стимулира растежа на здрави коси и спомага за заздравяването на кожата.

5. Полезен за храносмилането

Сусамовият тахан съдържа и фибри, които благоприятстват храносмилателния процес. Те помагат за предотвратяване на запек и регулират чревната флора, което е важно за поддържане на доброто здраве на стомашно-чревния тракт.

6. Поддържа стабилни нива на кръвната захар

Благодарение на високото си съдържание на здравословни мазнини и фибри, сусамовият тахан може да помогне за стабилизирането на нивата на кръвната захар. Това го прави полезен за хора с диабет тип 2 или за тези, които искат да предотвратят това заболяване.

Как да включим сусамовия тахан в ежедневието си?

Сусамовият тахан може да бъде използван по различни начини. Може да го добавите към смутита, овесени ядки или салати. Отлично се съчетава със сладки и солени ястия – от препечени филийки с мед и тахан до сосове за салати и супи. Той е не само изключително полезен, но и вкусен начин да разнообразите ежедневното си хранене.

АМФ



Какво ви очаква днес според вашия хороскоп?
Съдът отказа на хората на Ахмед Доган да изключат Делян Пеевски от ДПС
Симфониета-Враца символично увеличава цените на билетите
Близо 500 ученици бяха отличени в Националния фотоконкурс "В моето училище е най-хубаво"
Първият за тази година Ден на кмета се проведе в Община Мездра
Блокирани българи не могат да напуснат остров Санторини