В свят, пълен с модерни лекарства и сложни терапии, често забравяме силата на простичките, но ефективни методи за здраве, които нашите баби са използвали с любов и грижа. Рецептите, които ще ви споделим днес са предавани от уста на уста и определено са се доказали през годините. Опитвайки ги ще установите, че природата винаги има решение.
Чаят с джинджифил е нашето първо предложение. Той се използва в традиционната медицина по целия свят. Съветваме ви да се насочите към най-близкият магазин, от който може да си закупите продукта, тъй като списъкът с лечебните му свойства е дълъг.
Джинджифилът съдържа гингерол – съединение с мощни противовъзпалителни свойства. Помага при болки в ставите и мускулите, както и при хронични възпалителни състояния.
Ароматният чай ще подобри вашето храносмилане. Той стимулира секрецията на храносмилателни сокове и намалява подуването и дискомфорта в стомаха.
Напитката съдържа антиоксидантни и антимикробни свойства, които се борят с вирусите и бактериите. Изключително полезна е при настинки и грип, тъй като отпушва носа и затопля тялото.
Чаят от джинджифил помага при кашлица, възпалено гърло при дразнене на дихателните пътища. Има лек отхрачващ ефект, което го прави полезен при бронхити.
Подобрява циркулацията на кръвта и има леко разреждащо кръвта действие. Препоръчва се и при високо кръвно налягане.
Но това не е всичко! Предупредихме ви, че списъкът ще е дълъг! Затоплящият ефект и специфичният аромат на джинджифил имат успокояващо действие върху нервната система. Благодарение на чаят ще се сбогувате със стреса.
Накрая, но не на последно място - подобрява инсулиновата чувствителност и може да помогне за контрол на нивата на кръвната захар, особено при хора с диабет тип 2.
Как да приготвите мед с куркума:
Рецепта за "златен мед":
Смесете 100 г натурален мед с 1 супена лъжица куркума на прах.
Разбъркайте добре, за да получите хомогенна смес.
Съхранявайте в стъклен буркан на стайна температура.
Начин на употреба:
При настинка: 1/2 чаена лъжичка всяка сутрин.
За профилактика: 1/4 чаена лъжичка с чаша топла вода или мляко.
За храносмилане: приемайте след хранене.
Втората натурална магия за вашия организъм, която ще ви представим, е комбинацията между мед и куркума.
Куркумата съдържа активното съединение куркумин, което намалява възпаленията в организма и помага при артрит, мускулни и ставни болки, и възпалителни заболявания.
Медът има естествени антибактериални свойства и укрепва имунитета. Куркумата допълва това с антимикробно действие, помагащо за борба с вируси и бактерии.
Тя стимулира секрецията на жлъчка, което подобрява храносмилането. Помага при подуване и стомашни неразположения. Медът от своя страна успокоява стомашната лигавица и намалява киселините.
Комбинацията има антиоксидантни свойства, които се борят със свободните радикали. Намалява акнето и възпаленията по кожата.
Куркумата подобрява инсулиновата чувствителност, а при умерена употреба медът осигурява естествена енергия, без рязко повишаване на кръвната захар.
Подобно на джинджифилът, вълшебната комбинация също ще облекчи дихателната система, като се пребори с кашлица, възпалено гърло, бронхит и се пребори със симптомите на настинка и грип.
Куркумата подобрява кръвообращението и намалява нивата на лошия холестерол. Медът също е полезен за сърцето, тъй като съдържащите се в него антиоксиданти защитават кръвоносните съдове.
Куркуминът в жълтото растение има невропротективни свойства, които могат да помогнат за превенция на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер.
Следващото ни предложение е за любителите на по-наситените вкусове - чеснова паста. Добавете я към супи, сосове, ястия и салати за по-богат вкус и здравословни ползи.
Съставки:
5-6 скилидки чесън
100 г натурален мед
Сокът от половин лимон
Приготвяне:
Смелете чесъна или го настържете фино.
Смесете го с меда и лимоновия сок в стъклен буркан.
Съхранявайте сместа в хладилник.
Алицинът, основното активно съединение в чесъна, има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства.
Стимулирайки производството на бели кръвни клетки, то успешно се бори с инфекции и настинки.
Спадаа нивата на лошия холестерол (LDL) и повишава добрия холестерол (HDL). Регулира кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове и предотвратява натрупването на плака в артериите, което намалява риска от сърдечни заболявания.
Чесънът стимулира производството на стомашни сокове. Богат е на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. По този начин се забавят процесите на стареене.
Пастата е ефективна срещу различни видове бактерии и гъбички, включително Helicobacter pylori, която може да причини язви. Защитава срещу патогени в стомашно-чревния тракт.
Чесънът съдържа сяра, която подпомага черния дроб в елиминирането на токсините от организма.
Предотвратява невродегенеративни заболявания, успокоява възпаленията и ускорява заздравяването. Може да се използва и външно за лечение на акне, гъбични инфекции или ухапвания от насекоми.
Съставки (за 4 чаши):
750 мл червено вино (сухо или полусухо)
1 портокал (нарязан на кръгчета)
1 лимон (по желание, за допълнителна свежест)
3-4 с.л. кафява захар или мед (на вкус)
3-4 карамфилчета
1-2 пръчки канела
1 звездовиден анасон (по желание)
Щипка индийско орехче (по желание)
50 мл вода (за разтваряне на захарта и подправките)
Начин на приготвяне:
В малка тенджера загрейте водата и добавете подправките (канела, карамфил, анасон, индийско орехче). Оставете да къкри на слаб огън 5 минути, за да се извлекат ароматите.
Добавете червеното вино и нарязаните кръгчета портокал.
Подсладете с мед или захар на вкус и разбъркайте.
Загрейте сместа на слаб огън, но не оставяйте да заври (температурата трябва да е около 70-80°C, за да не изчезнат алкохолните свойства).
Свалете от котлона и оставете да престои 5 минути. Прецедете (по желание) и сервирайте топло.
Червеното вино съдържа резвератрол - антиоксидант, подпомагащ сърдечното здраве и кръвообращението. Затоплящият ефект на напитката разширява кръвоносните съдове. Тя има мощни антиоксидантни свойства.
Червеното вино е източник на полифеноли, предпазващи клетките от увреждане.
Канела и карамфитл също имат мощни антиоксидантни свойства действат антивирусно и антимикробно.
Топлата напитка отпуска мускулите и помага при запушен нос и кашлица. Съдържа вещества, които стимулират производството на серотонин и допамин и по този начин подобрява настроението.
Портокалът доставя витамин C, който укрепва защитните сили на организма.