Лайфстайл

13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)

  13.10.2024 15:00             
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)

На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за нещо много сериозно.
Световният ден без сутиени - No bra day, е създаден да прикове вниманието върху женските гърди, но не като обект на желанието, а като причина за изключително висока смъртност.
“Причина - рак на гърдата.”
Ракът на гърдата е най-често разпространеното онкологично заболяване у нас (26.4% от всички), и по света. Но цифрите не говорят никак в полза на българките, защото ние сме в челните места по смъртност за Европа, което значи, че на превенцията при нас не се обръща почти никакво внимание.
“Най-важното за всеки един вид рак е профилактиката.”
Колкото по-рано се открие, толкова по-големи са шансовете да бъде лекуван, успешно опериран и човешкия живот - спасен. Затова се информирайте в близкото здравно заведение за прегледи (през октомври има безплатни в по-големите болници) и си запищете час при мамолог. Редовно проверявайте гърдите си у дома и не отлагайте мамографията веднъж годишно, ако сте преминали 40-те.
“Защото не носим отговорност само за себе си, ние сме майки, дъщери, някой ни обича и държи на нас, намира опора в нас и ни иска до себе си.”
 



Самотноживеещ жител на град Вълчедръм е загинал при пожар дома си
Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра
Василка Шаламанова е назначена за заместник-министър на правосъдието
Александър Димитров : Проблемите на Монтана се задълбочават през последните 30 години
"Видабаскет" победи и "Спартак"