Събития

Враца иска да управлява още 10 години парка „Леденика“

  26.07.2024 14:00             
Враца иска да управлява още 10 години парка „Леденика“

Народните представители Красен Кръств и Мартин Харизанов присъстваха на експертна среща, свикана от областния управител на област Враца Николай Николов по повод предприемане на реални стъпки за решаване на казус с тригодишна давност, относно стопанисването и управлението на поземлени имоти – публична държавна собственост, обхващащи Развлекателен парк „Леденика“ и Природна забележителност пещера „Леденика“.

На срещата присъстваха още зам.-областният управител Йордан Димитров, зам.-кметът Александър Владимиров, общинският съветник Ирина Иванова и Цветелина Монджоловска - главен експерт „Общинска собственост“ в Община Враца.

В рамките на разговора бяха разгледани и обсъдени подробно цялата документация по казуса и предприетите стъпки за решаване на проблема от 2021 г. до днес. От дискусията се установи, че забавянето е вследствие на нелогични действия, предприети от предходен областен управител, който е предложил стопанисването и управлението на пещерата „Леденика“ както на досегашния ползвател – Община Враца, така и на още две регионални структури към Министерство на земеделието и горите.

През последното десетилетие пещерата „Леденика“ се стопанисва от Община Враца, по решение № 4/07.01.2010 г. на Министерски съвет, като Общински съвет - Враца още през 2021 г. е изразил становище същото да бъде продължено.

След проведена дискусия, експертите стигнаха до решение да бъде изготвено общо становище, чрез което Развлекателен парк „Леденика“ и Природна забележителност пещера „Леденика“ да бъдат предоставени за нов 10-годишен срок на община Враца, която е единствената институция – гарант за добро управление на природната забележителност и предоставяне на широк достъп до нея.

Общото становище ще бъде изготвено в най-кратки срокове и представено на Министерски съвет (МС), тъй като решаването на въпроса е в изключителните правомощия единствено на МС и е от първостепенна важност за Враца и региона като национален и международен туристически обект.

“Опитите за политически реваншизъм не водят до нищо добро. Поредното доказателство за това е тригодишната сага с управлението и стопанисването на Развлекателен парк „Леденика“ и природна забележителност пещера „Леденика“. Припомням, че през 2021 г. областният управител Стефан Красимиров, политическо назначение на ИТН, направи опит да отнеме от врачани природната забележителност, като направи всичко възможно тя да не бъде стопанисвана от Община Враца. Порочното му дело бе продължено и от други двама служебно назначени областни управители, като последният от тях - г-жа Надя Донкинска от ПП, също не прояви ангажираност за решение на казуса.  Като народен представител, чрез свое питане настоях за отговор на въпроса каква е причината да не може да бъде намерено решение на този проблем и да не се предприемат никакви действия по казуса. Не получих задоволителен отговор. Едва сега, три години по-късно, стана ясно какъв е проблемът- незаинтересованост и пълно безхаберие към обществените дела, засягащи врачани. Добрата новина е, че областният управител г-н Николай Николов работи усилено за решаване на казуса още от първите дни от встъпването си в длъжност.  Убеден съм, че с колективни усилия ще успеем да доведем до край тази история и ще върнем стопанисването на обектите на община Враца - като институция, която ще се грижи адекватно и ще популяризира ефективно парка и пещерата “Леденика”, коментира Мартин Харизанов.

Областният управител Николай Николов пък излезе с пост в личния си профил във “Фейсбук”:

“Благодаря за високата обществена ангажираност на Община Враца, на ОбС – Враца и на народните представители Красен Кръстев и Мартин Харизанов, които присъстваха на срещата. След като проведохме дълга и конструктивна дискусия, достигнахме до решение, което може да сложи край на тригодишната сага със стопанисването на красивия туристически обект, с който врачани се гордеят. Моя цел е като областен управител да успея да реша този проблем, който бе предизвикан през 2021 г. по времето на колегата Стефан Красимиров, а след него двама други областни управители не успяха да решат. С изненада открих в административната преписка две алтернативни предложения за стопанин на пещерата - Община Враца и две регионални структури към Министерство на земеделието. Именно това нелогично поведение, лишено от практическо приложение е довело до забавянето. Смятам, че областният управител трябва да работи за и да защитава интереса на хората от област Враца. По казуса със стопанисването на пещерата „Леденика“ , която е дарена на врачани от общинския съветник и виден общественик Христанчо Матов, съм убеден, че е редно Община Враца, като изразител на волята на хората в този град, да стопанисва пещерата. Това трябва да се случи в тясно сътрудничество с всички културни институции, както и предприятието “Спорт и туризъм” , които да участват в развитието на обекта като туристическа атракция. В заключение,  за да бъде защитен интересът на врачани, единственото ефективно и разумно решение е Общината да стопанисва пещера „Леденика“, се казва в поста на Николай Николов.

Припомняме, че през 2021 г. Областният управител Стефан Красимиров от квотата на „Има такъв народ“  направи опит  Развлекателен парк  "Леденика" и пещерата да бъдат стопанисвани от Министерство на Земеделието.

Тогава общинският съветник от СДС Ирина Иванова поиска от общинската администрация, съветниците да бъдат уведомени за изпълнението на цитираното решение, тъй като до тях е достигнала информация, че евентуално областният управител на област Враца прави опити да предостави пещера „Леденика“ за управление на държавни структури към Министерство на Земеделието.

“Това ще лиши града от най-голямата му атракция, от туристически поток и 30 човека от работа”, коментира тогава Ирина Иванова.

Зам.-кметът Александър Владимиров е категоричен, че откакто е изтекъл срокът за стопанисване от Община Враца не са спирали опитите да удължат този срок, но постоянно са били спирани.

Припомняме още, че от 2010 г. пещера „Леденика“ е обявена за природна забележителност и е вписана в Списъка на защитените територии и защитени зони в България и се стопанисва от община Враца.

Почти 100 години пещера „Леденика“ и прилежащите територии се ползват свободно от гражданите на Враца и гостите на града, благодарение на предприемача - общественик и общински съветник Христанчо Матов.

В завещанието си пише: „Аз подарявам най-милия и най-ценния си имот на общината на родния си град. Аз дарявам совата „Леденика” на град Враца.” Това голямо дарение е оценено по достойнство и той е обявен за почетен гражданин. Прехвърля всичките си имоти в района на Згориград на Врачанската община.

ПМ-С