Събития

НСОРБ обявява Национален младежки конкурс "Аз за моята община: един проблем – едно решение“

  23.07.2024 08:00             
НСОРБ обявява Национален младежки конкурс \

Националното сдружение на общините в Република България обявява Национален младежки конкурс "Аз за моята община: един проблем – едно решение“. Тази година темата е свързана именно с тази важна трансформация, която предстои във всички общини и промяната в обществените навици.
Мотото на конкурса през е "Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“.
Целта е чрез участието си в Националния младежки конкурс, обявен от Националното сдружение на общините в Република България, младите хора да добавят своя принос към усилията на общините за обективно и широко информиране на хората за промените, и необходимостта от отговорно отношение към управлението на отпадъци.
Участниците в конкурса трябва да обмислят и предложат кампания сред жителите на общината, в която живеят, за насърчаване на разделното събиране на отпадъци, намаляване разхищението на храни и повторната употреба на дрехи, мебели и домакинско оборудване и др.
С подбора на темата на тазгодишното издание на конкурса Националното сдружение на общините в Република България се стреми да подкрепи усилията на общините за провеждане на проактивна информационна кампания за предстоящите промени в системите за управление на отпадъците и въвеждането на новия модел за определяне на такса "битови отпадъци“, които трябва да влязат в сила от 2025 година.

Участниците в конкурса трябва да изпратят изложение на своята проектна идея с текст, видео, презентация или друго, в съответствие с условията на конкурса, в електронен формат по електронна поща на Националното сдружение на общините в Република България, на адрес [email protected]
Срокът за получаване на предложенията е до 15 август.

Националният младежки конкурс се провежда във връзка с отбелязването на Деня на българската община и местното самоуправление 12 октомври. 

През 2023 година са получени 57 проектни предложения от млади хора от 33 български общини. Най-младият участник бил на 7 години, като най-честите предложения били от учащи и работещи между 16 и 25 години. Сред получените кандидатури имало и 9 разработени от групи млади хора. 

ПМ-С