Събития

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

  22.07.2024 13:00             
Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда", каза Милкана Джонова, директор на Центъра за деца с увреждания:
"Имаме специално оборудване и обзавеждане по тази програма. Това са мебели и дидактични материали и пособия в помощ при обучението на деца с множество увреждания. Идеята е децата да могат да се докоснат, основно чрез арт терапия до това, да се отпуснат и да изказват това, което ги потиска, да могат да работят с ръцете си, за да могат да развиват езиковите си умения и речников запас, защото по-голямата част от децата, които се обучават при нас са невербални."
В стаята могат да се обучават и занимават до 14 деца от 5 до 18-годишна възраст, които са с различни диагнози и степен на увреждане, допълни Милкана Джонова.
От Центъра кандидатстват и за закупуването на робот за изкачването на инвалидни колички по стълби, каза още директорът Милкана Джонова:
"В бъдеще ще продължим да работим в тази посока, за да могат децата и хората, които са с физически увреждания и са затруднени да достигнат до определени пространства в нашия Център, да се възползват от този робот. Към момента обаче още не е приключила процедурата и не знаем дали сме одобрени."
Към момента в Центъра за социална и образователна подкрепа е започнало и изграждането и оборудването на СТЕМ център, за който тече поетапно финансиране с европейски средства, каза още Милкана Джонова: 
"Идеята за изграждането на този СТЕМ център е обучаването на деца и ученици с различни потребности и множество увреждания чрез учене. Това, което могат да направят, е надграждане на техните силни страни чрез неща, които са близки до тяхното ежедневие. Да правят нещо и след това да откриват какво се е случило, например с Лего. Ще има и пространства, в които децата могат да релаксират в свободното време, да се чувстват по-добре и да могат да бъдат социализирани в следващия етап от техния живот, след като завършат училище."
Общата стойност за реализиране на трите проекта е над 73 000 лева.

/bnr.bg