Събития

РДПБЗН-Враца с призив към хората

  22.07.2024 10:00             
РДПБЗН-Враца с призив към хората


Горските пожари могат да нанесат сериозни щети на околната среда! През летния сезон, когато има продължителни засушавания, територията на почти цялата страна е застрашена от възникване на пожари. При възникване на горски пожари, големите разстояния и липсата на достатъчни количества вода наблизо, възпрепятстват бързата реакция за тяхното потушаване.
Характерно за горските пожари е това, че вследствие на вятъра и турбулентните въздушни течения, които той създава, фронтът на пожара често променя посоката си. Поради това тяхното ликвидиране изисква значителни сили и средства.
За периода от 01.07.2024 г. до 15.07.2024 г. звената за ПБЗН в област Враца са реагирали на 144 сигнала за произшествия. Ликвидирани са 118 пожара.
С преки материални щети са възникнали 21 пожара, от които:
12 в жилищни, административни и др. непромишлени сгради;
1 в промишлени обекти;
1 в спомагателни, временни или паянтови постройки;
4 в транспортни средства;
3 в горски при които са унищожени 69 дка широколистна гора и 14 дка смесена гора.
Без нанесени материални щети са възникнали 97 пожара, от които:
78 в сухи треви, паднала листна маса и храсти;
6 в стърнища;
13 в отпадъци.
Извършени са 24 аварийно-спасителни и помощни операции и 21 дежурства с пожарна техника. Няма загинали и пострадали граждани!
За опазването на „зеленото богатство“ на страната, стриктно трябва да спазваме правилата за пожарна безопасност:
Да НЕ се изхвърлят не изгасени кибритени клечки и угарки от цигари в леснозапалима среда!
Паленето на огън е разрешено само на обозначените за това места. Опасно е паленето на огън при вятър – той може да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния!
АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО е паленето на стърнищата! Разчистването на сухи клони и отпадъци в горските участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. ЗАБРАНЕНО е изгарянето им на място!
НЕ изхвърляйте стъклени бутилки в леснозапалима среда! Те могат да имат ефект на лупа, която да запали сухата трева и растителните отпадъци.
Всички МПС-та, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето на искри!
Ако забележите дим или пламъци, веднага сигнализирайте на тел. 112 за локацията им!
БЕЗОТГОВОРНОСТТА Е НАЙ-ОПАСНАТА ИСКРА