Спорт

Отборът на ПМГ Видин записа името си със златни букви в историята на Училищната Esports лига

  30.06.2024 12:22             
Отборът на ПМГ Видин записа името си със златни букви в историята на Училищната Esports лига

"Класа над всички останали - MG Elita са шампиони за втора поредна година! Пренаписана история! ПМГ Видин и Видин, като цяло, трябва да се гордеят", с тези думи Иван Кинчев, основател на българската School Esports League (Училищна лига по електронни спортове), връчи купата на победителите в състезанието по мултиплеър играта League Of Legends (Лигата на легендите). Днес в столицата се състоя Lan финалът на лигата.

Видинският отбор е първият в историята на състезанието, който дублира шампионската си титла и то в две поредни години. Тимът на ППМГ "Екзарх Антим I" в състав: Георги Николов Deliverzz, Виктор Янчов Victorio, Михаил Цанков XYXX, Александър Симеонов Axent и Николай Стойков Vanita, отново се класира за финалния турнир в София без нито една директна загуба през сезона. Там, в полуфиналите, видинчани се наложиха с 2:0 победи над представителите на СУ "Отец Пайсий" Кърдажи Frosty. В последната битка на лигата безспорният фаворит в турнира MG Elita срещна старите си познайници, с които спориха за титлата през миналия сезон - отбор Fame от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ Кюстендил. Съперниците на видинчани търсиха реванш за поражението си преди година и успяха да им нанесат първа загуба за последните две години. Видинските математици обаче демонстрираха класа и заслужено "затвориха" финала с 2:1 победи. MVP (най-полезен играч) на финалния турнир в София отново стана Георги Николов, а шампионската купа от сезон 2023/2024 година на училищния LoL турнир ще краси витрината на Математическата гимназия във Видин. Трима от шампионския петчленен отбор обаче са абитуриенти и се "пенсионират", за следващия сезон се търсят нови попълнения.

Бронзови медали заслужи още един отбор от Северозапада - Mezdra City от СУ „Иван Вазов“ Мездра.

ППМГ Видин е единственото училище в страната, което класира за финалната фаза в София отбори и в двата турнира на Лигата по електронни спортове. Утре честта на училището ще защитава и другият тим MG Elita, но в състезанието по Counter-Strike 2. В полуфиналите видинчани ще срещнат отбора на 134 СУ „Димчо Дебелянов“ София.

/bnr.bg