Избори

Касирани са изборите за кмет на монтанското село Габровница

  28.06.2024 13:09             
Касирани са изборите за  кмет на монтанското село Габровница

С решение на Върховния административен съд от 27 юни изборите за кмет на село Габровница в община Монтана са касирани. Прекратяват се правомощията на избрания през есента на миналата година  Рангел Иванов, съобщиха от общинската избирателна комисия. 

Предстои Общинският съвет в Монтана  да назначи временен кмет на Габровница и да се чака Указ на президента за дата на нови избори.

Делото срещу избора на Рангел Иванов за кмет на Габровница е заведено по  жалба на загубилия кандидат Ваня Методиева. Административния съд в Монтана потвърди избора на Иванов, а след това ВАС върна делото за ново разглеждане в Монтана с указания за ръчно броене на бюлетините. При повторното разглеждане монтанските административни съдии отново потвърдиха избора на Рангел Иванов. Ваня Методиева е обжалвала пред върховните магистрати и ВАС касира избора.

 В решението на ВАС са посочени конкретни съществени  нарушения при провеждането на вота на 29 октомври миналата година, като тричленният състав на съда обосновава решението и със заключението на назначената  математико-статистическа експертиза.

Постановено е още , че ОИК – Монтана трябва да заплати на Ваня Методиева разноски в размер на 4 257 лв. и 1000 лв. на защитника й адвокат Александър  Кашъмов.

СИТ