Събития

БТА вече има пресклуб и в Монтана

  25.06.2024 07:31             
БТА вече има пресклуб и в Монтана

Монтана е последният областен град, в който БТА откри свой пресклуб. Това стана на празника на града Свети Дух.

„Откриването на Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция  в Монтана има особено значение, защото с него националната информационна агенция на България вече има пресклуб във всеки областен град.“, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. 

„Първо, медиите дължим равен живот в новините на всички хора в България, защото всички носят равно дихание за живот. И затова редом със столицата София и градовете с население от стотици хиляди души, трябва да предаваме и новините от градове като Монтана, с което жителите им да се чувстват част от българската общност“, каза Вълчев.

Агенцията има клубове и  в столиците на три от съседните на България държави - Скопие (Република Северна Македония), Букурещ (Румъния) и Анкара (Турция), предстои създаването на пресклубове и в Белград (Сърбия) и Атина (Гърция), каза  още Вълчев. Национални пресклубове БТА има и в българската антарктическа база на остров Ливингстън и на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий“.

„За три години успяхме да увеличим броя на националните пресклубове три и половина пъти, след като стъпихме на съградените 11 в областни центрове от предишния генерален директор Максим Минчев. Първият е отворен във Велико Търново през 2003 година. В  Монтана стъпваме на половинвековни натрупвания, защото БТА има свои кореспонденти в града от около половин век -  Христо Ватовски, Хари Харалампиев, Борислав Костов, Еми Кирилова и Цветана Евгениева. От 2003 г. кореспондент е Цветомир Цветков, а от 2024 г. и Милена Островска.“, подчерта Вълчев.

Първото събитие в новия клуб ва БТА в Монтана е конференцията „Европа на Балканите. Общо бъдеще“.

СИТ