Избори Събития

497 души в битка за 14 мандата от Северозапада

  08.05.2024 18:00             
497 души в битка за 14 мандата от Северозапада

В битката за 50-тия парламент влиза и 80-годишна дама от Монтана

Общо 497 са регистрираните кандидати, които искат да представляват хората на Северозапада в 50-тото Народно събрание, показват данните от районните избирателни комисии във Враца, Видин и Монтана. Мъжете, мераклии да бъдат депутати, са над два пъти повече от дамите.
Във Враца за 6 мандата спорят 183 кандидати от 31 партии и коалиции. Вижте публикацията тук

165 са кандидатите за народни представители в 12-ти избирателен район Монтана. Свои листи в РИК са регистрирали 31 партии и коалиции.
Монтана има 4 парламентарни мандата. Пълни листи с по 8 кандидати са регистрирали 8 партии и коалиции – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, БСП – За България, Възраждане, Неутрална България, Синя България, Български възход. Мъжете – кандидати са над два пъти повече от дамите – 115, жените са 50.
Най-възрастният кандидат-депутат е дама на 80 години и тя е в листата на Български национален съюз „Нова демокрация“. Най-младият е 21-годишен в листата коалиция „Център“, а най-младата дама, която участва в изборите, е на 22 години и е в листата на Български съюз за директна демокрация. Подробности за листите и лицата в Монтана - четете тук. 

Във Видин 149 кандидати се борят за четири мандата. Регистрираните партии и коалиции също са 31. С пълни листи – с по осем кандидати, са  7 партии и коалиции – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, БСП-За България, ВМРО, ИТН, Левицата. Четири листи са с по 7 кандидати – на Възраждане, Български глас, Български възход и Синя България. Две партии влизат в битката само с по един кандидат, а шест – с по двама. 
Румен Гечев, който е водач на листата на БСП – За България във Видин ще играе на два фронта. Гечев е и втори в листата на БСП за европарламента. Повече за видинската политическа обстановка четете тук. 

Светла Иванова 



БЪЛГАРЕ гостуват във Враца с емблематичния спектакъл ПАИСИИ
Десетки спортисти се включиха в Деня на българския спорт СНИМКИ
Захарова нарече посещението на Путин в Китай съдбоносна стъпка, определяща бъдещето на цялата планета
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Румъния
Враца с още красоти в центъра
Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия официално подкрепи Доналд Тръмп; той призова членовете на асоциацията да гласуват