Събития

Уникално дрон шоу предвиждат за Ботеви дни. Над 60 събития са подготвили от общината

  08.05.2024 15:13             
Уникално дрон шоу предвиждат за Ботеви дни. Над 60 събития са подготвили от общината

Враца става столицата на родолюбието в България 

200 дрона с различни цветове ще представят картини и символи, свързани с Враца и Ботеви дни. Това ще бъде новото и уникално преживяване – аналог на заря, което ще се състои на 27 май вечерта след концерт на „Фондацията“. 
В програмата за честванията на 148-та година от подвига на Ботев и четата му са включени традиционните събития като рецитала за Ботева и възрожденска поезия, интерактивни игри, шествие на мажоретни състави, поход на малчуганите по стъпките на революционера, временни експозиции, прожекции на тематични исторически филми за български възрожденци и велопоход “Козлодуй-Околчица”.

Нови изложби, прожекции на филми и още интересни събития са включени в предстоящите майски Ботеви дни. Тридесет и осем са основните събития, девет са съпътстващите такива. 9 са новите изяви, които са включени в тазгодишната програма, информираха от община Враца. 
Едно от интересните събития е за най-малките – поход за децата от детските градини. Нарича се „Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев" и близо 500 деца ще преминат по алеята в близост до Враца. 
За първа година в Деня на Враца /1 юни/ освен тържественото заседание на местния парламент, вечерният концерт и митинг-зарята, ще бъде организиран и празник за най-малките жители на нашия град! Детският празник ще се проведе пред сградата на местната администрация от 09:30 часа.
Кулминация в честванията, посветени на Христо Ботев е поклонението на връх “Околчица” на 2 юни и концерт-спектакъла в Драматично-кукления театър “Елате ни вижте”.
Участие във вечерните концерти ще вземат и Деси Добрева, Илия Луков и млади музикални таланти. 
От 31 май до 2 юни градът ще е домакин на XI Национална среща на детски и младежки парламенти. Очаква се Младежкия дом да посрещне над сто младежи от цялата страна.  

Като част от съпътстващата програма е предвиден Национален турнир по автомоделни спортове. Той се провежда на 18 и 19 май в спортно-техническия моделен клуб. Концерт на ансамбъл Българе, велопоход, турнир по класически шахмат, шести фестивал „С Ботевски пламък в сърцето“ в село Паволче и други събития ще бъдат част от тазгодишните празнични дни във Враца. 
Те са посветени на 148-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и се провеждат под патронажа на Президента на Р България – Румен Радев. 

Пълната програма на Ботеви дни може да откриете в снимката под публикацията

/Г.Р./



БЪЛГАРЕ гостуват във Враца с емблематичния спектакъл ПАИСИИ
Десетки спортисти се включиха в Деня на българския спорт СНИМКИ
Захарова нарече посещението на Путин в Китай съдбоносна стъпка, определяща бъдещето на цялата планета
Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Румъния
Враца с още красоти в центъра
Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия официално подкрепи Доналд Тръмп; той призова членовете на асоциацията да гласуват