Събития

На всяко агне – венче на главата

  06.05.2024 07:00             
На всяко агне – венче на главата

В сайта „Карта на времето“, поддържан от врачанската библиотека има автентични разкази и спомените на Латинка Христова Митрева, родена 1933 г., гр. Козлодуй.

"В навечерието на Гергьовден – това е на 5 май – татко ше прегне каруцата, ше се окачиме аз и дечицата наши тука и тръгваме на нивата да береме млечок. Една билка, която я берехме в навечерието на Гергьовден и я кичехме по шиите на животните – кравите, овцете, козите – да имат повече млеко тази очакващата година. Баба пускаше непременно, това беше по задължение – да пусне на терасата едно бяло платно и едно червено. На терасата. Задължително!

На всяко агне се поставя венче на главата. Кади се преди да се заколи – на живо. И се прави курбан тогава. Това беше като бях съвсем малка. После се забрави тая история, колеха се 2 агнета. Разменят си гостувания в рода. Примерно решават – таа година решават догодина на кой род ше им гостуват на тоа празник – от другото село. И най-много се събират на Гергьовден, Великден и на 30-и май – сборове". 

Вижте днес кой черпи във Враца - тук

/Г.Р/

 



Организират вечерно бдение със свещи във Враца по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Хороскоп за днес, 19 май
Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек