Свят

Над 85 млн. пътници ползвали високоскоростни влакове в Турция за 14 години

  05.05.2024 16:40             
Над 85 млн. пътници ползвали високоскоростни влакове в Турция за 14 години

Нова високоскоростна влакова линия бе открита в Турция. От жп гарата Сьоютлючешме на азиатския бряг на Истанбул потегли вчера първият високоскоростен експресен директен влак от мегаполиса за град Сивас, който се намира в най-източната част на Централна Турция.

Разстоянието от 880 км между двата града ще се изминава за 7 часа и 8 минути, съобщи турският заместник-министър на транспорта и инфраструктурата Осман Бойраз, цитиран от ТРТХабер.

По думите му за 20 години Турция е инвестирала над 57 млрд. долара за развитието и модернизирането на железопътните трасета и на транспортните средства. "През този период бяха разкрити над 4 000 километра нови жп трасета. Както и 2 251 километра високоскоростни влакови линии. Турция заема 6- о място в Европа и  8-о място в света по високоскоростните влакове”, заяви той.

Първата високоскоростна влакова линия в Турция стартира през 2009 г. по маршрута Анкара-Ескишехир. Оттогава до сега над 85 млн. души са пътували с високоскоростните влакове в Турция, допълни заместник-министърът. Експерти посочват, че развитието на жп транспорта има стратегическо значение за Турция, както и за превоза на пътници и товари от Азия към Европа. Страната заема място в Средния транспортен коридор на историческия Път на коприната от Китай до Лондон и е свързваща точка между Азия и Европа. 

За Сивас има и друг високоскоростен влак, който е от Анкара и изминава 405 км. разстояние за 2 часа. Счита се за една от най-натоварените жп линии с около 1,3 млн. пътници годишно. Сивас е административен център на едноименния окръг (вилает) в източната част на Централна Турция, като населението му наброява над 650 000 души. Намира се в района, където се пресичат трасетата на Пътя на коприната. Градът е с богато историческо минало, с природни забележителности и термални извори, поради което привлича  много туристи от страната и от чужбина.

БТА, Нахиде Дениз 

/Г.Р./



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия