Свят

Хиляди демонстранти в Тел Авив поискаха от Нетаняху спиране на огъня в Газа в замяна на заложниците

  05.05.2024 10:40             
Хиляди демонстранти в Тел Авив поискаха от Нетаняху спиране на огъня в Газа в замяна на заложниците

Няколко хиляди души излязоха на протест в Тел Авив днес с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в ивицата Газа в замяна на освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" заложници, предаде ДПА.

Демонстрантите са издигнали плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по адрес на членовете на правителството на Нетаняху, за чиято оставка са призовали отново с искането за произвеждането на избори, добавя агенцията.

Бащата на един от заложниците, които все още са в плен на "Хамас", заявява за ДПА, че за настоящото израелско правителство собственото му оцеляване е по-важно от съдбата на пленниците.

Израелският телевизионен канал "Кан" се позова на представител на правителството, според когото Израел засега няма да изпраща делегация на започналите днес преговори в египетската столица Кайро. Това ще стане само при отговор на израелското предложение за примирие от страна на движението "Хамас", което изпрати сови представители в Кайро.

Днес се навършват 30 години от израелско-палестинското споразумение, известно като "Осло 2", подписано в Египет от председателя на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Ясер Арафат и министър-председателя на Израел Ицхак Рабин, за палестинско самоуправление в ивицата Газа и град Ерихон.



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия