България

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

  04.05.2024 16:20             
Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

Зоологическата градина в София ще работи с редовно работно време по време на празничните дни до 6 май включително, съобщиха днес от столичният зоопарк на своята страница във Фейсбук. 

Касите на Централния и Западния вход на зоопарка са отворени от 9:30 до 18:00, а престоят на посетители в зоопарка е разрешен до 19:00 ч.

Залите „Маймуни“ 2 и 3, „Големи котки, терариум и аквариум“ и „Гиганти“ ще бъдат отворени за посетителите от 9:30 до 18:30 ч. Зала „Маймуни“ 1 е затворена по технически причини.

Любопитно за обитателите на зоопарка

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда. Те са част от специална програма за застрашени видове (EEP). Световният ден на леопарда има за цел да повиши осведомеността за този вид , както и за заплахите, пред които са изправени популациите на леопардите. Те са върховни хищници и като такива, играят жизненоважна роля за поддържането и функционирането на екосистемите. Регулират броя на тревопасните животни и броя на по-малките месоядни животни, тъй като се конкурират с тях. Популацията на леопардите е намаляла значително през последните няколко десетилетия поради загуба на местообитания, бракониерство и конфликтът между хората и дивите животни. Усилията за опазване на леопардите са също така усилия за опазване на други видове и цели екосистеми, отбелязват от столичния зоопарк. 

Съществуват няколко подвида на леопарда, разпространени в Азия и Африка, като сред тях най-застрашен е амурският леопард.  

В Софийския зоопарк посетителите могат да наблюдават една много атрактивна двойка птици - носорозите - тръбачи. Те са африкански вид с характерен шлемообразен придатък на горната част на клюна, който им помага в откриването на храна. Той е кух и доста лек. Интересно е поведението на тези птици през брачния период, когато мъжкият зазижда женската в хралупата, като оставя един малък отвор, през който я храни по време на мътенето. След като малките са готови да напуснат гнездото, отворът се разширява и те излитат, обясняват експертите.



Фигури на лъвове красят таксиметровите стоянки в град Козлодуй
Изстрели край израелското посолство в Стокхолм
Пшеницата падна с 30%, а защо цената на хляба не се променя?
Откриват изложбата “Да спасим пчелите” в Регионална библиотека “Христо Ботев” – Враца
Красимир Богданов: В листата имаме достойни, умни и трудолюбиви хора
Затлъстяването и високата кръвна захар влошават здравето