Свят

Американски конгресмен беше обвинен в участие в схеми за подкупи

  04.05.2024 09:20             
Американски конгресмен беше обвинен в участие в схеми за подкупи

Обвинения за участие в схеми за подкупи бяха повдигнати на американския конгресмен от Демократическата партия в Камарата на представителите Хенри Куеляр и неговата съпруга Имелда, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че според обвиненията две отделни схеми са били предназначени да облагодетелстват правителството на Азербайджан и банка в Мексико.

Обвинителният акт, цитиран от Ройтерс, гласи, че в периода от декември 2014 година до ноември 2021 година Куеляр и неговата съпруга са получили подкупи на приблизителна стойност от 600 000 долара от Азербайджан и от банката, която не се назовава.

Агенцията отбелязва, че въпросните пари са били изпрани с фиктивни договори за консултантски услуги от фиктивни компании, собственост на съпругата на конгресмена в долната камара на американския Конгрес - Имелда Куеляр.

В замяна на подкупите конгресменът е възнамерявал да използва своята позиция за влияние върху външната политика на САЩ в полза на Азербайджан от една страна, а от друга да агитира сред американски представители за смекчаване на действията срещу прането на пари по отношение на банката в Мексико, посочва Ройтерс.

"Искам да е ясно, че и аз, и жена ми сме невинни по тези обвинения", заяви демократът от щата Тексас в изявление, цитирано от Ройтерс. Агенцията обръща внимание на факта, че той се слави като един от най-консервативните конгресмени от Демократическата партия в Камарата на представителите.



Инициативата „Спортувай активно“ събира на едно място десетки състезатели от Враца
Гръмотевични бури в Хюстън взеха жертви, има опасност от торнадо
Колко излиза един абитуриентски бал в Северозапада?
Ето какво време ни очаква днес
ЕК проверява дали Фейсбук и Инстаграм манипулират децата
Покана от Община Мизия по случай 24 май