Събития

Монтана възстанови канал, мостове и водостоци, разрушени от наводненията миналата година

  02.05.2024 11:18             
Монтана възстанови канал, мостове и водостоци,  разрушени от наводненията миналата година

Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. “Чернила“ до включването му в река Огоста, съобщи кметът Златко Живков.Това е най-голямата инвестиция за превенция срещу бедствия в община Монтана тази година. От началото на февруари екипите на „Черноморски водолазен център“ работиха по 3-километровия канал.  Почистено е основно коритото и зоните около него. Възстановена е бетонната отливка на скатовете и дъното в участък от  750 метра, в близост до  ж-к „Пъстрина“. Поръчката е на стойност 1,1 милиона лева. Средствата са отпуснати  от постоянната комисия към Министерски съвет за преодоляване на щетите от наводненията през миналата година. Още 400 000 лева са осигурени целево от държавата за разрушения мост „Панака“ в село Смоляновци и водостокът на пътя за Долна Рикса. Ремонтът им вече е завършен.

Общината инвестира  собствени средства в размер на 160 хиляди лева за почистването на земните стени на язовир „Гуна“ край село Долна Вереница, на язовир „Липовец“ край село Николово, както и на коритата на реките в селата Славотин и Безденица.

През юни миналата година проливните дъждове нанесоха много щети на инфраструктурата в селата и град Монтана. Три пъти бе обявяване извънредна ситуация за различни райони от територията на общината. Придошлите реки наводниха високопланинското село Смоляновци, препълниха язовир“ Клисурица“ и заляха улици, дворове и къщи в селата Долна Рикса и Клисурица. Река Шугла излезе от коритото и наводни Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци. Дъждовете нанесоха  щети селата  Студено буче, Войници, Д-р Йосифово, Винище, Горна Вереница, както и в два квартала на Монтана – "Мала Кутловица" и "Изгрев". Щетите от бедствията тогава бяха изчислени на стойност 15 милиона лева.

СИТ



Представят моноспектакъл на Силвия Лулчева "Мъжът ми е виновен" в село Бързия
Откриха сирийци, натъпкани сред торби пръст и мебели в литовски и турски ТИР-ове
РИК и Областа в спор! Къде да съберат над 1 000 души СИК-ове
Франция изпраща войски в Нова Каледония
Локо /Мездра/ измъкна точка от Севлиево
Бойко Борисов във Враца: Смисълът на политиката сте вие - хората ОБНОВЕНА