Събития

Днес шарим яйцата за Великден

  02.05.2024 06:45             
Днес шарим яйцата за Великден

Днес е Велики четвъртък. 
"Конкурент" публикува разкази от сайта „Карта на времето“, разработен по проект за създаване на дигитален архив на Регионална библиотека "Христо Ботев", Враца. 

Челопек – природния олтар
Най-таченият ритуал през страстната седмица е боядисването /вапцването/ на червените яйца и перашки, което се извършва на велики четвъртък или велика събота. Това е обред, обграден с празничност и пожелания, обред, в който стопанката на къщата в миналото, и днес, показва своето умение за красота и хармония. По-рано за направа на бои жените са използвали естествени растения и билки – отвара от риган, коприва, кукуряк, смрадлика, обелки от червен лук и ябълкови кори. Първото яйце се потапя в червена боя и се нарича за Божа майка. Според народното вярване то притежава магическа сила. С него бузите на децата се потъркват с пожелание: „Да сте бели и червени като тая перашка“. Това яйце се поставя пред иконата и се пази до другия Великден. Неотменна част от обичая е замесването на великденските обредни хлябове – боговица и колак, както и моминския кумичин кравай.

Стара Враца: Великденските приготовления на врачани и „Седмицата на чистотата”
Съгласно предписанията на религиозните канони, врачани честват цялата Светла седмица. В тях не се набляга толкова на яденето на козунаци и шарени яйца, колкото на постенето. То е било толкова строго, че официално са определяни 10 безмесни дни преди самата неделя на Възкресението и се забранявало да работят касапските дюкяни. Тези траурни дни по религиозния си смисъл, трябвало да преминат без шум и веселби. Само хлебарниците, млекарниците и бръснарниците, можели да отворят след църковната служба, но само до 19.30 часа; а общодостъпните или „публичните заведения” – кафенета, сладкарници и дюкяни, не бивало да отварят през Велики Петък, Велика Събота и Великата Неделя на Възкресение. Освен тези мерки, обявявани с кметски заповеди, се постановявало и офлагването с националните знамена на всички учреждения, дюкяни и обществени заведения.
Обичаят за почистване и варосване на домовете два пъти в годината - в чест на най-големите празници – Коледа и Великден, датира от незапомнени времена. Врачанската община не само насърчавала спазването на този обичай, но и задължавала чрез своите предписания населението да почиства домовете, дворовете, улиците и учрежденията. Постепенно този обичай станал важен инструмент на градското управление за  почистването на града. Здравните и административни власти също подкрепяли общината, като издавали предписания и указания за почистването, сметосъбирането, дезинфекцирането на домакинствата, подобряване градския вид на улиците и кварталите на града. Пролетното или Великденско почистване се използвало от санитарните служби за хигиенизиране на Враца и за повишаване здравната култура на врачани.

В квартал Бистрец днес има събитие за боядисване на яйца, организиран от местното читалище. 
В село Лиляче също събират деца и ученици за шарене на яйца. Във Враца се провежда работилница за перашки в Етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“.

/Л.Р./



1 161 зрелостници от област Враца се явяват на матура по български
Хороскоп за днес, 17 май
Представят моноспектакъл на Силвия Лулчева "Мъжът ми е виновен" в село Бързия
Откриха сирийци, натъпкани сред торби пръст и мебели в литовски и турски ТИР-ове
РИК и Областа в спор! Къде да съберат над 1 000 души СИК-ове
Франция изпраща войски в Нова Каледония