България

Правителството одобри България да домакинства Междуправителствен панел по изменение на климата

  01.05.2024 11:20             
Правителството одобри България да домакинства Междуправителствен панел по изменение на климата

Одобрено е споразумение във връзка с 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата

Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Споразумение между Правителството на Република България и Световната метеорологична организация, представлявана от Междуправителствения панел по изменение на климата относно 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC). Сесията ще се проведе в гр. София в периода 26 юли - 2 август 2024 г., информират от правителствената пресслужба. 
Междуправителственият панел по изменение на климата е органът на Организацията на обединените нации (ООН) за оценка на науката, свързана с изменението на климата, и предоставя редовни оценки на научната основа за изменението на климата, неговите въздействия и бъдещи рискове, както и възможности за адаптиране и смекчаване.

IPCC е създаден през 1988 г. от Световната метеорологична организация (СМО) и Програмата на ООН за околната среда (UNEP). Целта на IPCC е да предоставя на правителствата на всички нива научна информация, която те могат да използват за разработване на политики за климата. IPCC е организация на правителства, които са членове на ООН или СМО. В момента IPCC има 195 членове. IPCC заседава на пленарни сесии поне веднъж годишно. В сесиите участват стотици служители и експерти от съответните министерства, агенции и изследователски институции от страните членки и от организациите наблюдатели. Докладите на IPCC представляват ключов принос в международните преговори за изменението на климата.
Домакинството на България на 61-вата сесия на Панела е от голямо значение за активното участие и ангажираността на страната в глобалните усилия за справяне с изменението на климата. Това представлява не само възможност за привличане на внимание към националните инициативи и постижения в областта на околната среда, но и за установяване на важни партньорства и обмен на най-добри практики с други страни и организации. Подписването на споразумението за домакинство поставя България в центъра на дискусиите за глобалното загряване и подчертава нейната ангажираност към сътрудничество и солидарност в борбата с изменението на климата. Това събитие ще даде възможност на страната да сподели своите знания, опит и научни постижения, като същевременно ще я подкани да ангажира международната общност към конкретни действия за опазване на околната среда и бъдещето на планетата.

Л. Р. 



Евтим Милошев: Ще съдействаме за похода във Враца
От "Тролейбусен транспорт" коментираха вчерашната катастрофа с електробус
Преди минути: моторист загина в катастрофа във Враца
Предпремиера на "Фюриоза: Сага за Лудия Макс'' в кино Метропол-Враца
ДГ "Вълшебница" представи своите реализирани дейности СНИМКИ
Пеевски: Христо Иванов ми предложи да стана премиер