Свят

Повечето германци подкрепят увеличаването на разходите за отбрана, сочи проучване

  29.04.2024 13:39             
Повечето германци подкрепят увеличаването на разходите за отбрана, сочи проучване

Повечето германски граждани подкрепят идеята Германия и европейските съюзници от НАТО да увеличат значително разходите си за отбрана на фона на променящата се ситуация в областта на сигурността, предаде ДПА, като се позова на проучване. 

Проучването е изготвено от института "Форза" по поръчка на списание "Интернационале политик". Данните от проучването са предоставени днес на ДПА.

Общо 68% от анкетираните са отговорили, че подкрепят увеличаване на разходите за отбрана, а 29% са заявили, че не са съгласни с това.

Според изследването голямата част от германското население смята, че Германия и държавите членки на НАТО в ЕС трябва значително да увеличат разходите си за отбрана в бъдеще. Резултатите от проучването показват, че одобрението е по-високо в Западна Германия, както и повече сред мъжете, взели участие в проучването.

Най-силна подкрепа за отделянето на повече средства за отбрана се наблюдава сред поддръжниците на консервативния Християндемократически съюз и Християнсоциалния съюз - 90%, а най-малка - сред привържениците на крайнодясната "Алтернатива за Германия" - 61%.

Сред привържениците на Германската социалдемократическа партия 72% се обявяват "за", сред тези на "Зелените" - 75%, а сред подкрепящите бизнес ориентираната Германска свободна демократическа партия - 88%.



Шенген по въздух и вода, а на Дунав мост продължават километрични опашки
Млади изпълнители пеят в помощ на Гергана Петрова
Петър Волгин ще се среща с граждани във Враца
Илхан Кючук: В Европарламента се чува гласът на всеки един, без значение колко е голяма дадена страна
Музика, култура и изкуство в европейската нощ на музеите във Враца
Благотворителен концерт в помощ на деца и младежи с увреждания организират в разградската община Завет