Избори Интервю

Красен Кръстев: Отговорността на лидерите е в основата на доверието

  29.04.2024 08:00             
Красен Кръстев:  Отговорността на лидерите е в основата на доверието

Екипът на „Конкурент" зададе едни и същи въпроси към всички 14 народни представители от Враца, Видин и Монтана. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Красен Кръстев - народен представител от VI Многомандатен избирателен район, Враца от Коалиция ГЕРБ-СДС. Член на комисията по енергетика и на комисията по труда, социалната и демографската политика. 

Как оценявате работата на 49-тото НС?

Преди година, когато се конституира действащото Народно събрание, от ГЕРБ-СДС заявихме ясно, че е необходима политическа стабилност, за да преодолеем кризите. Обществото има нужда да разпознае разрешаването на най-важните въпроси в държавата с представителство, което носи политическа отговорност за законодателни промени и управленски решения в посока икономическа устойчивост и сигурност на страната.

Резултатите от изборите преди 12 месеца показаха, че кризите не могат да бъдат решени само от една партия или коалиция и единственият изход е взаимно уважение, конструктивен диалог, приемлив компромис и съгласие по стратегическите въпроси. За разлика от ГЕРБ, всички останали партии, влезли в политическия живот на 49-тото Народно събрание, не поставиха край на предизборната си кампания и я продължиха от трибуната. Още в началото на краткия си живот, Народното събрание трудно избра свой председател, бавен беше и процесът по избор на ръководства на парламентарните комисии. Ясно пролича, че управление без ГЕРБ е немислимо, но това не даде повод на останалите партии да престанат с потропването и да започнат работа – точно обратното. Те превърнаха дебатите в пленарна зала в защита на собствените си интереси, за които използват и до днес яростни нападки, обидни квалификации и ярки манипулации. Дори когато се изчерпят процедурите, намират начини да отнемат парламентарно време, за да продължат с демонстрацията. Всеки, който не се съобрази с тези констатации рискува да загуби не просто избиратели, но и перспектива за дългосрочно участие в политическия и обществен живот на страната. Винаги сме осъждали подобно поведение, което реално отклонява вниманието от важните теми, а политическите аргументи остават с коментар по студиата, но не и в зала. Ние положихме всички усилия да избегнем шести поредни избори, с цената на много компромиси. Два месеца преди предсрочните парламентарни избори, 40% от българите смятат, че най-доброто, което можеше да се случи с управлението е ротацията в кабинета, а най-високо доверие българските граждани имат в Мария Габриел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Прозрачността не беше на преден план в поведението на  ПП-ДБ. За тях политиката остана просто разменна монета.

Вашата самооценка за престоя Ви в парламента?

Реалната оценка за мен е оценката на хората, самооценката е доста субективен инструмент. Факт е, че най-голямата парламентарна група, която представлява и най-голям процент гласували има висока експертиза и аз съм изключително доволен, че съумяхме с колегите да свършим доста от това, за което ни гласуваха доверие. В петък проведохме 115-тото пленарно заседание на 49-то НС. Свършихме много и прецизна работа в парламентарните комисии. Така, че моята оценка за нашата парламентарна група е добра, при положение, че до месец март в кабинета на Денков имахме само външен министър и изпълнението на устойчиви решения за хората са благодарение на парламентарната ни група. Въпрос на принципи и на критерии към себе си и към избирателите е да имаш дългосрочна визия, каквато отдавна е характерна за развитите демокрации. Показахме, че можем да постигнем консенсус и по Закона за здравеопазването, където гласувахме редица промени, включително за финансиране на лечението на редки заболявания за лица над 18 години, по Закона за армията и промените във възнагражденията на военнослужещите и кадровата обезпеченост, внесен от колегата Христо Гаджев и приет с мнозинство. Приехме промени в Закона за висшето образование. По инициатива на ГЕРБ-СДС се гласуваха и промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, свързан с директните плащания и възможността за помощ и подкрепа на земеделските стопани. Това са част от законодателните инициативи в сегашното народно събрание и аз мога да кажа, че поставям много добра оценка на работата ни.

Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

Главната задача пред мен е с работата си да давам реални решения на всички важни за жителите на област Враца проблеми. Тяхното  съдържание е конкретно и изисква действия. Благодарение на кабинета с премиер Борисов, започна изграждането на скоростния път Мездра-Ботевград. Въпреки тежките месеци, в които беше стопирано реалното изпълнение на проекта, успяхме с общи усилия да рестартираме строителните дейности. Лично на място, по наше настояване, пристигна министърът на регионалното развитие, за да се увери в изпълнението на строителството. По моя инициатива и след поредица от срещи в регионалното министерство, получихме одобрение за ремонт на най-важните пътни отсечки в цялата област. Вносител съм на промените в Закона за енергетиката, с които отлагаме с една година либерализацията на пазара за битови потребители. Даваме си сметка, че през тези 12 месеца, ще бъдат направени действия за стабилизиране на енергийните дружества, чиято свръхпечалба беше пренасочена. Считам, че е необходима информационна кампания, в която потребителите да вземат информирано решения как да преминат плавно към процеса на либерализация. Заедно с това няма да позволим рязко покачване на цените на електроенергия за битовия потребител. Ядрената ни енергетика и инвестициите в новите мощности на АЕЦ „Козлодуй” са приоритет и фактор за развитието на региона. Дадохме старт на преговорите за строителство на 7-ми и 8-ми блок с Хюндай по технологията на американската компания „Уестингхаус”. Най-малко 30% от дейностите са предвидени да бъдат извършени от български компании, което ще увеличи заетостта в региона. Заедно с това започнахме преговорите по осигуряването на кадровото обезпечаване и изграждането на център за обучение. Диверсификацията на двата работещи 5-ти и 6-ти реактор с осигурено свежо гориво вече е факт.

С изменението на закона за Държавния бюджет, общо 150 милиона лева ще бъдат инвестирани в област Враца. Благодарение на съвместната ни работа с колегата Мартин Харизанов, увеличихме размера на капиталовите разходи по инвестиционната програма на общините. Одобрени са допълнително проекти, които бяха защитени като ключови. Ще бъдат извършени строителство, основен ремонт или реконструкция на улици, общински пътища, водоснабдителни и канализационни системи, сгради, спортни обекти, както и други благоустройствени строежи. Най-голям дял или близо 50 млн. лева ще бъдат инвестициите в областния център, което сформира допълнителни трансфери, равняващи се на близо 40% от размера на бюджета на Община Враца.

Властта се завърна в сградата на Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

Доверието в парламентарната демокрация се надгражда с приноса на политическите партии, които имат смелостта да загърбят дребните теми и тесни партийни интереси, за да дадат ред на политиките, работещи за хората и в името на избирателите. Ние от ГЕРБ-СДС уважаваме избирателите на всички политически партии, защото сме убедени, че в битката с парламентаризма победители няма. Затова направихме компромиси и не пестихме усилия да постигнем именно това – изведохме на преден план диалога за стабилността пред политическите експерименти. Показателен пример за устойчивото присъствие на ГЕРБ е този от Северозападна България. В районите Видин, Враца и Монтана през 2013 г. партията печели 26.9% от всички подадени гласове. През 2023 г. коалиция ГЕРБ-СДС получава 32%. Отговорността на лидерите е в основата на доверието, което ни дават стотиците хиляди наши избиратели.



Илхан Кючук: В Европарламента се чува гласът на всеки един, без значение колко е голяма дадена страна
Музика, култура и изкуство в европейската нощ на музеите във Враца
Благотворителен концерт в помощ на деца и младежи с увреждания организират в разградската община Завет
Румен Христов: Монтана се нуждае от добра инфраструктура, която ще доведе инвеститори и доходи
В „Баба Вида“ редят гозби от Римската и Османската империи и от Средновековна България
Конфискуват колите на украинците за нуждите на армията