България

Самодейци от три области се представят във фолклорния фестивал "С песните на Гюрга Пинджурова" в Трън

  28.04.2024 17:15             
Самодейци от три области се представят във фолклорния фестивал \

Самодейци от осем общини от областите Благоевград, София и Перник, се представят във фолклорния фестивал "С песните на Гюрга Пинджурова". 

Проявата е на откритата сцена пред читалището, носещо името на голямата народна изпълнителка, в пограничния град. 

Фестивалът е по инициатива и с подкрепата на кмета на Трън Цветислава Цветкова. Събитието започна с поднасяне на цветя на паметника на Гюрга Пинджурова в центъра на Трън.

"Макар и малък, градът ни има достатъчно поводи за гордост - Ждрелото на река Ерма, Бусинската керамика, скалната черква "Св. Петка". Несъмнено най-голямото богатство винаги са били хората. Такъв човек е и забележителната певица, в чест на която сме се събрали днес - Гюрга Пинджурова, наричана от своите съвременници с обич Гуга. Със своите песни тя се превръща в изразител на духовността, радостта и тревогите на трънчани", каза Цветкова.  

Сред гостите на празника бе и народният представител от ГЕРБ/СДС Георг Георгиев. Той заяви, че фестивалът е емблематичен за Трън и се провежда за осма поредна година.

"Тук е събран колоритът и красотата не само на Пернишка, но и на още две други области. Това, което правят нашите фолклорни ансамбли, е наистина красиво и забележително. Смятам, че трябва да има по-голяма популярност и повече хора да идват тук, за да го виждат", заяви Георгиев.
По думите му работата на народните избраници в отделните региони е свързана с това те да са гласа на населените места, които представляват, популяризирайки подобни инициативи", заяви Георгиев.

В близо петчасовата програма на фестивала "С песните на Гюрга Пинджурова" днес се изявяват 250 самодейци от певчески и танцови формации към читалища, клубове и неправителствени организации. Събитието ще завърши със специален концерт-спектакъл с участието на ансамбъл "Граово" с художествен ръководител Александър Нецов. Свои изпълнения ще поднесе и народната певица Димана Боянова - солистка на ансамбъл "Пирин". 

Всички участници ще получат грамоти и награди. 

Тази година се навършиха 129 години от рождението на именитата народна певица Гюрга Пинджурова. Родена на 18 април 1895 г. в семейство на трънски майстор зидар, тя завършва първия випуск на Държавното музикално училище и курс за оперно пеене в Пражката консерватория. По-късно тя се завръща у нас, където продължава музикалната си кариера.  

Преди пет години трънчани издигнаха паметник на именитата си съгражданка.



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия