България Лайфстайл

Цветница: над 5 000 врачани черпят за имен ден днес

  28.04.2024 07:40             
Цветница: над 5 000 врачани черпят за имен ден днес

1 838 врачани са с имената Цветан, Цветомир, Цветелин, а 1 898 са жените, кръстени Цветелина, Цветина, Цветанка, Цветизара, Цветана. Калин са кръстени 412 мъже, а Калинка 230 жени. Лъчезар носят 123-ма граждани на Враца, а Маргарит дванадесет. 6 души са кръсени на красивото цвете Невен, а петима са Трендафил. 551 са дамите с имената Маргарита, Маргаритка, три са Трендафилка, а 75 са с имена производни на Роза /Розита, Розалия, Розалина/. Теменужка носят името 170 жени, Перуника осем, Виолета, Виолетка 388. 

С имената Кестен, Фидан, Кала, Петуния, Зюмбюла няма записани граждани във Враца.

Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! 

Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! Цветница, позната още като Връбница, се празнува в последната неделя преди Великден, като датата е плаваща. Тази година Цветница се празнува на 28 април, а предния ден, 27 април е Лазаровден.

Празникът е посветен на посрещането на Исус Христос в Йерусалим с лаврови и маслинови клонки, но у нас символът на този празник са върбовите клонки, откъдето идва и името Връбница. Според традицията върбата се освещава в църквата и всеки трябва да си занесе клонка в дома си и да я закачи на вратата си за здраве и благодат на целия дом. В тази статия сме събрали  30 пъстри, оригинални и красиви пожелания за Цветница, харесайте си пожелание и поздравете близките си!



Ето какво ще бъде времето днес
Рони Ромеро на среща с кмета на Мездра СНИМКИ
Хороскоп за събота 11 май
Заедно с хората ДПС ще трансформира потенциала на Северозапада в реални ползи СНИМКИ
Стартира "Ботева алпиниада"
МВР свиква национално съвещание за предстоящите избори