Свят

Британският премиер Сунак пристига на първото си официално посещение в Германия

  25.04.2024 07:10             
Британският премиер Сунак пристига на първото си официално посещение в Германия

Британският министър-председател Риши Сунак ще пристигне днес в Берлин за първото си официално посещение в Германия за 18-те месеца, откакто е на власт, предаде ДПА.

Основен предмет на предвидените разговори с германския му колега Олаф Шолц ще бъдат военната помощ за Украйна и войната в Газа. Вероятно ще бъде обсъден и въпросът за спорния британски пакт с Руанда за релокация на кандидати за убежище, който беше одобрен вчера от парламента в Лондон.

Макар и Великобритания от повече от четири години да не е член на ЕС, тя остава един от най-важните съюзници на Германия в НАТО, Г-7 и Г-20 отбелязва ДПА. Наред с Берлин Лондон е един от основните европейски доставчици на оръжие за Украйна и току-що обеща да предостави на Киев значителна нова военна помощ.

В Близкия изток британските военновъздушни сили, за разлика от Германия, наскоро участваха в защитата срещу голямото иранско нападение срещу Израел.

Британският пакт с Руанда за кандидатите за убежище привлече голямо внимание и критики във федералната република. Той предвижда мигранти, пристигащи във Великобритания без редовни документи, да могат незабавно да бъдат депортирани в източноафриканската страна и да изчакват там, докато бъдат разглеждани молбите им за убежище.

В Германия също се чуха някои гласове от опозицията, които призоваха разглеждането на заявленията на мигранти за международна закрила във федералната република да става в страни извън ЕС.



Велика събота е - "да замълчи всяка плът"
Мексиканските власти откриха три тела в район, в който туристи бяха обявени за изчезнали
Община Роман с важно съобщение
Ето какво ще бъде времето днес
Канадската полиция е арестувала трима индийски граждани по обвинение в убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар
Белоградчик е украсен и готов да посрещне светлия християнски празник Великден СНИМКИ