Свят

При предполагаемо нападение на „Ислямска държава“ в Сирия са убити 22 проправителствени бойци

  20.04.2024 11:44             
При предполагаемо нападение на „Ислямска държава“ в Сирия са убити 22 проправителствени бойци

При предполагаема атака на „Ислямска държава“ в централната част на Сирия са загинали 22 проправителствени бойци, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на днешни данни от базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права и от проправителствени медии.

Въоръжени лица са атакували снощи край град Сухна автобус, превозващ членове на бригадата „Кудс“, подкрепяна от правителството в Дамаск и от Русия групировка, съставена основно от палестински бойци. Градът навремето беше контролиран от „Ислямска държава“.

Групировката не е поела отговорност за нападението, но и Сирийският център за наблюдение на човешките права, и проправителственото радио „Шам ФМ“ заявиха, че именно тя стои зад атаката. Сирийският център за наблюдение на човешките права е опозиционна организация, която разполага със сътрудници на терен в Сирия, отразява хода на бойните действия и съобщава за жертви на започналия през 2011 г. конфликт. 

Бригадата „Кудс“ се бори за сирийското правителство по време на гражданската война в страната, при която загинаха половин милион души за 13 години. Тя се различава от военното крило на палестинската групировка „Ислямски джихад“, което използва същото име.

Макар и да беше разбита в Сирия в началото на 2019 г., "спящи клетки" на „Ислямска държава“ все още извършват нападения както срещу сирийските правителствени сили, така и срещу подкрепяните от САЩ кюрдски формирования.

/bta.bg



Атракционното влакче във Враца ще работи през празничните дни
Въвеждат временна организация на движението на 6 май в София
Колумбия къса дипломатически отношения с Израел
"Светът на марионетките" в куклен спектакъл във Видин
Разпети петък e, най-скръбният ден за християните
Ето какво време ни очаква днес