Лайфстайл

Иновативни форми за представяне на културните ценности предлага Историческият музей в Оряхово

  20.04.2024 09:30             
Иновативни форми за представяне на културните ценности предлага Историческият музей в Оряхово

Иновативни форми за представяне на културните ценности от двете основни експозиции „Археология“ и „Възраждане“ предлага вече Историческият музей в Оряхово, съобщава за БТА директорът на музея Евгения Найденова. Новите форми са въведени благодарение на проект „Мост към нови публики“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Разработени са интерактивни каталози на български и английски език, които предлагат  улеснен достъп до създадената дигитална информация за всички изложени експонати от двете експозиции. Всеки посетител има възможност на място с мултитъч дисплей да се запознае с дигиталното съдържание на избрания от него артефакт, разказа директорът. Отделните културни ценности имат и QR кодове, които при сканиране отварят приложение и предоставят достъп до данните.

Изготвени са и видеобеседи на български и английски език, посветени на двете основни музейни експозиции. Към тях за първи път има и жестомимичен превод.

Изключително ценна придобивка е и новият двуезичен музеен сайт с модерен дизайн и с актуална информация за музея, забележителностите и историята на града. Историческият музей в Оряхово е общински. От 1994 г. към управлението на музея преминава и новооткритата къща музей „Дико Илиев“ с тематико-експозиционен план на Йорданка Манкова. Тя е разрушена от свлачище през 2006 г. Временно експозицията за Дико Илиев се подрежда в Етнографската къща. През 2009 г. Общинският съвет взема решение къща, разположена до градския площад да стане музей на композитора. След реновиране през 2018 г. тя отваря врати за посетители като къща музей „Дико Илиев и духовите музики“.

През 2023 г. директорът на Историческия музей в Оряхово д-р Евгения Найденова бе отличена с почетен знак "Златен век" - сребърен печат на Цар Симеон Велики и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Д-р Найденова получи високото отличие и за активен принос към позитивния образ на музейното дело.



ДГ “Малина” - Берковица, с група “Ягодка” отвори пъстра великденска работилница СНИМКИ
Хунтата в Мианма забранява на мъжете да кандидатстват за работа в чужбина
Николай Христозов: Ювентус прави силен полусезон, ние преследваме победи до края
България се изкачи до 59-о място в класацията на „Репортери без граници“
Цветомира от Враца се завърна в "Хелса" и направи страхотно шоу
Седмица на Шекспир се проведе в СУ "Христо Ботев" - Враца СНИМКИ