Свят

Германското външно министерство заяви, че съобщенията за разгорещен спор между Бербок и Нетаняху "са подвеждащи"

  20.04.2024 08:20             
Германското външно министерство заяви, че съобщенията за разгорещен спор между Бербок и Нетаняху \

Министерството на външните работи на Германия заяви, че съобщенията от израелски медии за разгорещен спор между израелския премиер Бенямин Нетаняху и германската външна министърка Аналена Бербок относно обстановката в ивицата Газа, "са подвеждащи", предаде ДПА.

"Ключови части от информацията за тази продължила един час среща между външната министърка Бербок и премиера Нетаняху са неверни и подвеждащи", написа днес германското ведомство в своя публикация в "Екс".

Германският посланик в Израел Щефен Зайберт повтори това изявление, без да дава подробности.

Журналист от израелската телевизия "Ченъл 13" (Channel 13) по-рано съобщи, че Бербок реагирала негативно, след като по време на среща в Израел в сряда ѝ били показани кадри от ивицата Газа, в които се виждали пълни с храна пазари.

Според съобщенията Бербок в отговор посочила ширещия се глад в Газа и предложила на Нетаняху да му покаже снимки на гладуващи деца от телефона си. Нетаняху ѝ отвърнал, че тя трябва да разгледа снимки на пазарите и също така на хора на плажа, тъй като там няма глад.

"Ченъл 13" твърди, че Бербок посъветвала израелския премиер да не показва снимките, тъй като те не отговарят на действителността в ивицата Газа. Нетаняху на свой ред повишил тон, отговаряйки й, че снимките са истински и че Израел не показва измислена реалност като нацистите. През 1942 г., например филмов екип на нацистите заснел пропаганден филм със сцени от ежедневието в гетото във Варшава, където евреите били принудени да живеят в ужасяващи условия. Бербок след това попитала Нетаняху дали той обвинява лекарите, работещи в Газа, както и международните медии, че лъжат за обстановката там.

Кадри, на които се виждат сергии, пълни с плодове и зеленчуци, бяха публикувани тази седмица от агенцията на израелското министерство на отбраната, която отговаря за контактите с палестинските територии и хуманитарната помощ, посочва ДПА. Изображенията са на пазари в северната част на територията, която бе особено тежко засегната от недостиг на храна. Според израелската агенция и хуманитарни организации известно количество храна неотдавна било доставено в района, въпреки че според хуманитарните работници и жителите на района, количеството е крайно недостатъчно.



Как да украсим дома си за Великден
Има риск от разпространение на птичи грип сред крави извън САЩ
Цената на годишните технически прегледи на коли скочи драстично
Атракционното влакче във Враца ще работи през празничните дни
Въвеждат временна организация на движението на 6 май в София
Колумбия къса дипломатически отношения с Израел