Събития

Монтана готова да плаща от бюджета си, за да има аптека, работеща до полунощ

  19.04.2024 11:36             
Монтана  готова да плаща от бюджета си, за да има аптека, работеща до полунощ

Община Монтана да плаща по до  3000 лева месечно на аптека, съгласна да работи до 24 часа, предлага бюджетната комисия към общинския съвет. Предложението ще бъде внесено на  редовната сесия през следващата седмица, съобщи председателят на комисията Станимир Стоев.

„Идеята е да учредим публично-частно партньорство с някоя от 20-те аптеки в града, която има капацитет да удължи работното си време до 24 часа, като ние предлагаме да превеждаме парите за възнаграждението на фармацевта и режийните разходи на аптеката между 20  часа и полунощ.“, каза Стоев. 

Монтана е един от малкото областни градове, където няма нощна аптека. В началото на годината съветници от „Възраждане“ поискаха общината на направи възможно отварянето на нощна аптека.

„Направихме консултации с представители на фармацевтичния съюз, в хода на които се обсъдиха възможностите за взаимодействие с община Монтана. Към настоящия момент вносителят на докладната записка не е внесъл конкретно предложение, съобразено с извършените консултации. Същевременно стана ясно, че от октомври миналата година с денонощен режим на работа, които имат договорни отношения със здравната каса, се финансират от нея.“, обясни Стоев.

Според закона, за да работи  една аптека денонощно, тя трябва да има минимум трима магистър-фармацевти. В Монтана само няколко са аптеките с толкова магистри, но за сега нито една от тях не желае да работи нощем, каза още общинският съветник.

Заради това бюджетната комисия предлага след актуализацията в бюджета на община Монтана да се предвиди осигуряване на средства в размер до 3000 лв. на месец  за обезпечаване на допълнителното работно време на аптека за периода от 1 юли до 31 декември.  След това  да се направи анализ и да се прецени дали тази мярка е удачна.

След решение на общинския съвет общинската власт трябва да задейства процедурата за партньорство с местна аптека.

 

 



Майстор пекар се върна от Маями в Пловдив, за да меси хляб и козунаци
Комедията “Ножица трепач” представят в Берковица
Атака с балистични ракети в Одеса
Донорска ситуация: Българин дава шанс за живот на двама румънци
Четири автомобила са отнети в полза на държавата по дела на Районна прокуратура – Видин
„В и К“ Враца се включи в благотворителната кампания в подкрепа на деца и младежи с Диабет тип 1