България

На 22 април в Народния театър е софийската премиера на „Тартюф“ на режисьора Крис Шарков

  18.04.2024 10:16             
На 22 април в Народния театър е софийската премиера на „Тартюф“ на режисьора Крис Шарков

На 22 април в Народния театър е софийската премиера на „Тартюф“ на режисьора Крис Шарков, постановка на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“- Плевен, съобщават от трупата.

Кой е Тартюф? Измамникът чревоугодник, роден преди 350 години, или наш съвременник? Наше отражение или неизбежният придружител на човека? „Тартюф“ на Крис Шарков е една неочаквана и провокативна режисьорска версия на пиесата, заради която някога Молиер е принуден, под натиска на духовенството, три пъти да я пренапише, посочват от екипа на представлението.

„Тартюф“ е текст, който сякаш е излязъл извън автора си. Това не е просто фарс за измамник, а история за един човек, който идва отникъде и отива наникъде. Не се занимаваме с Тартюф, какъвто познаваме, а с Тартюф, от когото имаме нужда, защото той е нашето огледало. Ние ще се вгледаме не в измамника Тартюф, а в хората, които са измамени. Той ли ги променя или те него?“, казва Крис Шарков.

Молиер преобръща образа на Тартюф от лъжедуховник, който ограбва благочестивото семейство на лековерния Оргон, в светски сериен измамник, наказан магически на финала от ръката на Краля. Тези обрати в генезиса на пиесата вероятно са и в основата на хилядите тълкувания и до днес на „Тартюф“, преминаваща от политическата сатира, комедия на нравите, до психологическа семейна драма, допълват от трупата на плевенския театър. 

В прочита на Крис Шарков са втъкани фрагменти от Стария завет и „Теорема“ на Пиер Паоло Пазолини. Спектакълът започва с историята на Йона от Стария завет, който избягвайки от поръчението да проповядва, е погълнат от кит и живее в него три дни и три нощи. Йона/Тартюф е изхвърлен на брега и приет в дома на Оргон. Мистериозен гост заживява в дома на семейството на Оргон и скоро това преобръща живота на всички обитатели на дома. 

Сценографията е на Никола Тороманов-Фичо. Музиката е на композитора Асен Аврамов, мултимедията – на Петко Танчев. Преводът и драматургичният вариант са на Димитър Кабаков.

Участват Антъни Пенев, Адриан Филипов, Боряна Маноилова, Валентин Василев, Делян Илиев, Мариан Дулчев, Надя Дердерян, Теона Димова.



Сериозен ръст на туристите се очаква през летния сезон от Централна и Източна Европа
Първомайска хоротека се проведе в Берковица СНИМКИ
Отбелязваме Великден във Враца с богата програма
Българи от Австрия се включват в ботевия поход
Наложено е наказание на обвиняем за побой и закана в град Враца
Правителствен указ в Италия постанови еднократна помощ от 100 евро за социално слаби семейства