Свят

Почти 700 младежи в Испания са потърсили помощ след опит да бъдат радикализирани в домовете си

  15.04.2024 14:47             
Почти 700 младежи в Испания са потърсили помощ след опит да бъдат радикализирани в домовете си

В Испания почти 700 тийнейджъри и младежи на възраст между 14 и 27 години са потърсили помощ от Асоциацията срещу екстремисткия радикализъм и косвените жертви заради опита на семействата им да ги радикализират в постулатите на джихада. Това показва статистиката на асоциацията, основана от Ракел Алонсо. 

Самата Ракел Алонсо е автор на две книги, в които разказва за изтезанията, които е преживяла през трите години съвместно съжителство с джихадист, от когото има два деца. Независимо от факта, че все още е обект на заплахи от терористичната клетка на бившия си съпруг, срещу която е дала показания, в създадената от нея асоциация за защита на косвените жертви, тя обръща специално внимание на младите жени, които са целенасочено вербувани от специално подготвени и обучени за целта "привлекателни" по думите ѝ младежи, за да станат жени на джихадисти, да раждат деца и да се грижат за бойците: 

"Нека не забравяме, че Коранът казва, че раят е под краката на майките и те са отговорни за образованието на децата си. Това означава, че ако майката има екстремистка идеология, децата логично ще бъдат индоктринирани", подчертава тя и уточнява, че не бива да се бърка ислямът с екстремисткия радикализъм, който води до тероризъм. Според нея в Испания все по-често се наблюдава вербуване на 12, 14 или 16-годишни деца. 

Близо 650 души са потърсили помощ след опит да бъдат радикализирани в спортни центрове, паркове и джамии, а над 4 000 са поискали веднъж попаднали в джихадистки организации да им бъде помогнато да излязат от тях. 

Само за изминалата година към асоциацията, която си сътрудничи с полицията са подадени 397 сигнала за незаконни джамии в домове, гаражи или хижи, създадени без разрешение от съответните общини./БНР



Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец
Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа
Кръстът, потопен в язовир край кюстендилското с. Горна Гращица, засия преди Великден