Събития

Бърдарски геран - село за пример

  03.12.2023 17:00             
Бърдарски геран - село за пример

Белослатинското село Бърдарски геран е селото, в което живеят банатски българи.

Повечето заселници на Бърдарски геран произхождат от най-голямото село на българи в Банат, Румъния - Стар Бешенов. Първите 14 семейства оттам идват в България през есента на 1887 г. 

Най-характерната особеност на банатските българи е техният диалект, който е сред старите запазени български диалекти, развивал се в продължение на много години извън пределите на родината. Местните хора го   наричат „палкенски“, а научната общност - банатски български език.

Селото все още пази достолепието и красотата на отминалото време. 

През 1980 и 1982 г. Бърдарски геран е класиран на второ място в страната по хигиенизиране и благоустрояване. Улиците са прави и широки, а за строежа на обществените сгради в селото хората участват с доброволен труд. Характерни са банатски тип къщи, на един етаж, с врата към двора и с три или четири стаи, в зависимост от благосъстоянието на семейството.
Важни черти в живота на местното население са запазването на общността, поддържане на задружност, сплотеност, взаимопомощ. На  това учи и за това помага католическата църква, която се грижи  най-вече за възрастните хора и децата. 
В момента в селото няма училище и детска градина, децата учат в Бяла Слатина, има има Дом за деца лишено от родителски грижи. В него работят местните хора. Хората работят също и в близкия град Бяла Слатина, в други големи български градове.

400 са постоянно живеещите в село Бърдарски геран. Населението застарява, няма училище, но пък има прекрасна сграда на католическата църква" Свети Йосиф", която се поддържа и с която всички жители се гордеят. 

В Бърдарски геран е запазена още една католическа църква в неоготически стил "Дева Мария - майка на святата надежда". Тя е изградена от немските семейства, които са живели тук и основават свой немски квартал през 1927 година. Построена е за 6 месеца, изографисана е от немски художник, който рисува образите на светите братя Кирил и Методий, което не е по канон. Изградено е било и немско училище и общежитие към него. 
Това е миналото, а каква е днешната реалност? 

Срещаме се с новия кмет - Татяна Софранова. Тя е родена в Бърдарски геран, познава особеностите на този край, както и проблемите и нуждите на хората. Завършила е специалност "Технолог по тютюна и на тютюневите изделия". Тя разказва, че в този край също е имало опити да се отглежда тютюн и се е оказало, че е възможно да се отглежда тази техническа култура, което е помагало за развитие на икономиката и е било добро перо за семействата, които са отглеждали тютюн. Даже лозунгът е бил: "Тютюнът - златото на България".

Благоустрояване на селото и подобряване живота на хората, това е основната цел на новоизбрания кмет. Това означава да се асфалтират улиците, да се подобри състоянието на селото с помощта на Общината, както и с разработването на проекти, смята кметът Татяна Софранова:

"Като основна цел на моята програма е благоустройството на селото и грижи за населението. Бяха асфалтирани 2 улици и тенденцията е да има още асфалтиране, застаряващо ни е населението... Разчитам на нашата инициатива и да се включваме с наши проекти... Има хора от нашето село на възлови позиции, които могат да ни помогнат с контакти, дарения и др... Здравеопазването ни е първа грижа, личният лекар не посещава селото по график... Но пък има възможност да идва лаборатория в селото, мисля, че ще е добре... Продължава топлият обяд, около 35 души са с безплатен обяд, има и такива, които си плащат..."

Новият кмет Татяна Софранова има амбицията съвместно с потомци на банатските българи от селото да се финансират проекти, свързани с обновяване на селото и подобряване качеството на живот тук.
В селото идват сътрудници на „Каритас България”. Това  е българска нестопанска организация, сдружение с обществена полза, осъществяващо социална дейност в подкрепа на уязвими групи хора от обществото. Създадена през 1993 г. от Епископската конференция на Католическата църква в България, „Каритас България” е федерация на  независими епархийни организации.
Фолклорните и културни традиции съхранява НЧ "Съединение 1923" в Бърдарски геран, разказва Ирина Босилкова, председател на културната институция:
"В момента имаме една танцова група - танцов състав "Палкенче", който изпълнява банатски танци, отскоро Павлин Орловски е наш хореограф за български народни танци... Имаме и смесен хор към читалището, изпълняват всякакви песни... Около "Фършанги" събираме и театрална група, имаме и любителска школа за народни танци. Библиотеката ни е изцяло завършена, с привлекателен и модерен облик, имаме и нови издания... Покривът на сградата е направен, лятото завърши ремонтът на тавана на големия сезон..."

В Бърдарски геран се намира единственият музей на банатските българи в Европа. Той е изцяло на издръжка на читалището. Вход за посещение няма, има кутия за дарения. Посетителите могат да видят автентичен интериор, в който са живели местните хора. Има и историческа и етнографска експозиция, представяща живота в различни аспекти на село Бърдарски геран. Всяка вещ и мебел в музея са на над 136 години, пренесени са от Банат, от дарения от жители или намерени в стари къщи, обяснява Ирина Босилкова.

Ирина Босилкова се обръща с призив към местните хора: 

"Преди да си продадете къщата и да изхвърлите ненужни за вас вещи, обадете се на читалищните работници, за да им ги предадете, защото те са ценни за историята и читалището на селото."