Свят

Реджеп Ердоган: Американците не могат да ни командват

  03.12.2023 16:30             
Реджеп Ердоган: Американците не могат да ни командват

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отвърна на нарастващия натиск от страна на САЩ за прекъсване на историческите връзки на Анкара с "Хамас" след безпрецедентните нападения на бойците срещу Израел, предаде France 24.

Главният служител на Министерството на финансите на САЩ, отговарящ за финансирането на тероризма, изрази "дълбоката" тревога на Вашингтон относно миналите отношения на Анкара с "Хамас" по време на посещението си в Турция тази седмица.

Заместник-министърът Брайън Нелсън заяви, че Вашингтон не е открил парични средства, които да са преминали през Турция за "Хамас" от избухването на войната в Газа преди осем седмици. Но той заяви, че Анкара е помогнала на "Хамас" да получи достъп до финансиране в миналото и сега трябва да използва местните закони, за да ограничи потенциални бъдещи трансфери.

Ердоган заяви в събота, че Вашингтон е наясно, че Турция не разглежда "Хамас" като терористична организация.

"На първо място, "Хамас" е реалност в Палестина, тя е политическа партия там и се яви на изборите като политическа партия и спечели", заявява президентът в коментар, публикуван от кабинета му. "Ние формираме външната си политика в Анкара и я разработваме само в съответствие с интересите на Турция и очакванията на нашия народ", заявява Ердоган.

"Сигурен съм, че нашите събеседници оценяват последователните и балансирани външнополитически стъпки на Турция при такива хуманитарни кризи и конфликти."

В петък Израел възобнови наказателните въздушни удари, след като страните не успяха да удължат седемдневното примирие, при което бяха освободени 80 израелски заложници в замяна на 240 палестински затворници.

"Месарят на Газа

Ердоган е един от най-яростните критици в мюсюлманския свят на военната тактика на Израел в Газа. Той отзова пратеника на Анкара в Тел Авив и поиска израелските командири и политически лидери да бъдат съдени за "военни престъпления" в Международния наказателен съд в Хага.

Политическите лидери на "Хамас" използваха Истанбул като една от чуждестранните си бази по време на двудесетилетното управление на Ердоган. Турските медии съобщиха, че те са се преместили в Катар, след като Анкара изрази недоволство от снимки в социалните медии, за които се твърди, че показват служители на "Хамас", които празнуват нападенията от 7 октомври. Оттогава обаче те са посетили Истанбул поне веднъж, както се съобщава, за неразкрити разговори.

За последен път Ердоган се срещна официално с лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Истанбул през юли. През септември той разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в рамките на срещата на ООН в Ню Йорк.

Срещата имаше за цел да подготви почвата за едно изключително важно посещение на израелския премиер в Турция.

Войната в ивицата Газа разкъса тези зараждащи се връзки

Сега Ердоган нарича Нетаняху "касапинът на Газа" и говори за перспективите израелският лидер да бъде съден в Хага.
"Нашите очаквания са, че тези извършители на геноцид, тези касапи на Газа, които бяха хванати с кървави ръце, особено Нетаняху, ще получат справедливо наказание", подчертава Ердоган.