Събития

Джънк фууд или качествена храна предлагат на децата ни в училищата

  23.09.2023 08:00             
Джънк фууд или качествена храна предлагат на децата ни в училищата

Наднорменото тегло при подрастващите е резултат от един дълъг процес

 

Лошата храна /джънк фууд – б.р./ или здравословно меню – това е изборът, който се налага да правят родителите, когато изпращат своите деца на училище. Проблемът се поставя всяка година, а резултатът от него често е свързан с наднормено тегло и затлъстяване на младото поколение. Прави впечатление прави, че по-малките ученици заради своите родители предпочитат да се насладят на качествено обедно меню, особено когато са целодневно обучение и ходят на занималня. С напредване на възрастта обаче предпочитанията на децата към храната се променят към бързи закуски. Причината учениците да сменят предпочитанията си към бързите закуски се крие не толкова в промяна на вкусовете, а по-скоро в това, че гледат един от друг и нямат търпението да седнат и да се нахранят нормално с „манджа“. За тях е един вид модерно да се хранят с бургери, пици, сандвичи и други подобни, и сякаш се срамуват да седнат в столова и да обядват салата, готвено ядене и десерт.

„Модната“ тенденция, която в последните 15 години се превърна в традиция в храненето на учениците обаче си има своите последствия. Това се вижда съвсем ясно по улиците в града ни – все повече деца са с наднормено тегло. Анализите на здравните власти също са повече от красноречиви - бързите закуски и прекомерното използване на телефони и компютри от младежите им оказват все по-негативно влияние – наднормено тегло, здравословни проблеми, намалено зрение.

Другият аспект при храненето на учениците е финансовият. Цената на храненето в столова с ясно разписано и одобрено здравословно меню е доста по-ниска и е изчислена за всеки ден. В зависимост от порциона стойността му варира, но за първо, второ и трето в повечето случаи е от 3 до 3.80 лева, а за децата в неравностойно положение е дори по-евтино. За закуска от лавка или павилион в близост до училището родителите обаче трябва да заделят повече средства за изхранването на отрочетата си. Обикновено закуските там варират в много големи диапазони. Един хамбургер може да се намери на цени от 3.50 до 9 лева, в зависимост от какво е направен.

Репортерите на „Конкурент“ провериха какви са условията за училищно хранене в по-добрите училища в Северозапада.

 

Димитър Марков: При нас има добри условия за хранене

Столова и лавка с богато и здравословно меню предлага на възпитаниците си СУ „Васил Кънчов“ във Враца, съобщи директорът Димитър Марков. Тази година учениците в школото са 530, като първолаците са един випуск от 24 деца.

Наблюденията на Марков са, че по-малките ученици, от 1. до 6. клас предпочитат да се хранят в училищния стол, където храната е изключително разнообразна и всеки ден менюто е различно, а плануването става за седмица напред. Там менюто е съобразено изцяло с изискванията за здравословно хранене. По-големите ученици обаче предпочитат да се хранят от лавката, където също контролът е много стриктен и не се допускат вредни храни.

Училището предоставя на възпитаниците си от началния етап на образование и закуски по „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. 

Румен Петков: В ОУ „Васил Левски“ не сме оставяли гладно дете, защото няма джобни

Иновативното Основно училище „Васил Левски“ във Враца е сред добрите примери за отношение към своите възпитаници по отношение на храненето, установи проверка на „Конкурент“.

Директорът Румен Петков съобщи, че той е начело на единственото школо в града, а вероятно и в областта, което храни напълно безплатно всички първокласници. В учебното заведение има столова, а един храноден е 3.80 лева.

За децата, които са на целодневна форма на обучение, се полагат големи отстъпки от цената на купона за храна. Пълният размер плащат само онези, които учат до обяд, а след това си отиват.

Обикновено има и поне 10 ученици, които са в по-тежко социално положение, затова тяхното изхранване се поема от бюджета на ОУ „Васил Левски“, допълни Румен Петков.

 

Изборът е между менюто в лавката и храната в столовата

Учениците в СУ „Христо Ботев“ във Враца имат богат избор при храненето в школото, сподели директорът Виктор Кръстев. Там има столова и лавка, като в столовата основно се хранят децата от началния етап – от 1-ви до 4-ти клас. По-големите ученици, до 12. клас, предпочитат менюто в лавката /правилно е да се пише лавка, мн.ч. лавки. Думата е заета от руски – лавка, б.р./.

Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца предлага на своите възпитаници хранене от лавка, съобщи директорът на гимназията Галина Генчева. Тя сподели, че учениците предпочитат да хапват сандвичи и закуски. Тази година прагът на гимназията на 15 септември прекрачиха 380 ученици.

Професионалната техническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ - Враца в момента за изхранването на учениците си има единствено лавка, като причината за това е, че възпитаниците на гимназията предпочитат да се хранят с хамбургери и сандвичи, заяви директорът инж. Ирма Емилиянова. Тя подчерта, че столовата на училището не функционира от години заради липса на интерес от страна на учениците, които през междучасията се струпват пред лавката или ходят до заведението за сръбска скара, в близост до училището.

В Профилирана ПМГ „Акад. Иван Ценов“ - Враца учениците имат възможността да закусват здравословни храни в лавката на училището, както и в закусвални, в близост до школото.

Децата от НУ „Иванчо Младенов“ и СУ „Козма Тричков“ имат възможност да се хранят в стола на общината, където порционът за учениците е 3.80 лева. От СУ „Козма Тричков“ обаче имат възможност да си купуват закуски и бургери от няколко баничарници и бързи закусвални в близост до школото, за разлика от малчуганите в началното училище, които не могат да излизат извън школото сами.