Събития

Евелина Васкова събра интелектуалци във Враца

  19.09.2023 18:47             
Евелина Васкова събра интелектуалци във Враца

Директорът на Дома на науката и техниката във Враца Евелина Васкова за пореден път беше домакин на събиране. То беше посветено на две бележити годишнини през септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, което отбелязахме на 6 септември, и Независимостта, която се чества на 22 септември. На соарето присъстваха интелектуалци, бизнесмени и представители на институции.

В експозе Васкова припомни подробности от обявяването на Независимостта на България. Тя обобщи, че Съединението е било платено с дълг от 82 милиона златни франка, които страната ни се е задължила да изплати на Русия за 75 г. Срещу това задължение освободителите ни са се отказали от всякакви претенции към нас, а Турция също се е „разплатила“ с руснаците, като ние сме платили и нейната сметка.

В увлекателен разказ, подкрепен от видеоматериали, доц. д-р Нарцис Торбов представи античните находки, които е намерил при разкопки в местонста „Традище“ край прохода Вратцата между 2007 и 2022 г.

Следващата среща на интелектуалния елит на Враца ще е на 30 септември, анонсира Евелина Васкова. Тогава ще бъде отбелязан в аванс денят на народните будители.