Лайфстайл

Знаете ли какво е хранителна неофобия

  17.09.2023 09:30             
Знаете ли какво е хранителна неофобия

Всеки е чувал за анорексия и булимия. Но тези хранителни разстройства далеч не са единствените. За по-малко познатите такива проблеми разказва епизод от поредицата „Знаеш ли как?”, излъчвана по канала Da Vinci на EON Kids – част от ТВ платформата на EON.
По света има хора, които могат да ядат само храни в определен цвят. Други пък са пристрастени към водата. Около 5% от жените на възраст между 15 и 35 години са засегнати от някакъв вид хранително разстройство. Сред тях са и тези с неофобия – невъзможност за опитване на нов вид храна. Този проблем понякога засяга и малки деца. За тях експертите съветват родителите да не ги насилват, а да им обясняват за ползите от даден продукт. Вариант е и да ги слагат на масата в компанията на други деца, които да дадат добър пример.
Обикновено неофобията изчезва на възраст около 6 години. При някои хора, обаче, тя остава като проблем за много по-дълго време, пише nova.bg.
Възможно обяснение за това състояние може да бъде някаква случва в живота на човека – като задавяне с храна, например. Вследствие на това човек може да започне да избягва определен тип храни и така дава „поле за изява” на фобията си.
Причините за неофобията може да се крият не само в психиката, но и във физическите особености. Това разстройство се предава генетично.Валя Берчева откри предизборната си кампания в Мизия
Независимият кандидат за кмет на община Мездра Иван Аспарухов откри кампанията си
Дунав 2016 би в Зверино и се изравни с лидера по точки
Майстор вкара 5 гола за шестица на Огоста
Ботев Попица усети вкуса на победата срещу силен съперник
Дубълът пак бие навън в СЗ Трета лига