Лайфстайл

Има ли връзка между късното лягане и диабета

  16.09.2023 14:40             
Има ли връзка между късното лягане и диабета

Лягането в късните часове е често срещано. Но „нощните птици“ могат да навредят на здравето си, сочи изследване.
Специалисти от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън установиха 72 процента по-голям риск от диабет сред хора, които си лягат късно в сравнение с предпочитащите да заспиват рано, съобщи ЮПИ.
"Совите" са по-склонни към нездравословен начин на живот, често се хранят лошо, теглото им е или високо, или ниско, често не се движат достатъчно, обяснява ръководителят на изследването д-р Сина Кианерси. Те са по-склонни към тютюнопушене, пият повече алкохол, спят лошо.
Дори след като изследователите са взели предвид разликите в начина на живот, рискът от диабет за заспиващите късно останал с 19 процента по-висок.
Специалистите са използвали за изследването данни за 64 000 медицински сестри, участвали в дългосрочно проучване, събирало информация за тях от 2009 г. до 2017 г. Те сами са посочвали своя хронотип. Около 11 процента се определили като "сови", а 35 процента - "чучулиги".
Резултатите показват най-общо, че при късно лягане трудно се спазва здравословен начин на живот. 
Само 6 процента от медицинските сестри с най-здравословен живот били "сови", а 25 процента от тези с най-лоши навици били най-активни вечер. 
Изследването показва също, че ако ритъмът на работа пасва на нощния хронотип, увеличеният риск от диабет спада. Затова гъвкавото работно време е много уместно, пишат учените в "Годишник по вътрешна медицина". 
Нещата обаче не са толкова прости, защото не е ясна причината за силната връзка между хронотипа и начина на живот - дали хронотипът е рисков фактор или отразява натрупването на фактори от начина на живот. Например претоварени студенти може да се смятат за "сови", защото остават да четат до късно. Едновременно с това, те може да са подложени на стрес, депресия, некачествен сън и да възприемат лош начин на живот, обясняват изследователите.Валя Берчева откри предизборната си кампания в Мизия
Независимият кандидат за кмет на община Мездра Иван Аспарухов откри кампанията си
Дунав 2016 би в Зверино и се изравни с лидера по точки
Майстор вкара 5 гола за шестица на Огоста
Ботев Попица усети вкуса на победата срещу силен съперник
Дубълът пак бие навън в СЗ Трета лига