Бизнес Събития

Баровци дават пари за имоти във Враца

  16.09.2023 07:00             
Баровци дават пари за имоти във Враца

Районът на болницата се превръща в топ дестинация за инвестиции в нови жилища, край града вилите се харчат като топъл хляб пред френска фурна, а Алпийският дом става модерен хотел

 

Враца се превръща в идеално място за живеене, а имотите в определени квартали са притегателно място за строителството на нови сгради. Районът на МБАЛ „Христо Ботев“ например е една от новите топ дестинации в града, към които проявяват интерес все повече предприемачи и жители на града с финансови възможности, установи проверка на „Конкурент“.

Чистият въздух, невероятната гледка към врачанския балкан и отличните комуникационни възможности, даващи достъп до транспорт, търговски центове от различен калибър и относителна близост да идеалния център са предимствата, които биха накарали всеки да потърси имот в района.

Преди дни в околността беше направена първа копка на новата модерна болница на „Сърце и мозък“, която трябва да отвори врати до 2025 г. По документи там ще има диагностично-консултативен център и аптека. Строителната площадка беше открита на 4 септември. Очаква се в рамките на 24 месеца да бъде издигната 6-етажна сграда. Инвеститор на строежа е „Търговска лига“ със собственик Тихомир Каменов. Подизпълнител пък е врачанска фирма, която се е доказала в строителството през последните години.

Скоро се очаква край болницата да започне строителството на луксозни еднофамилни къщички на 2 етажа. Амбициите на инвеститора, който стои зад този проект, е да обособи затворен комплекс на мястото, където преди години се намираше Държавно предприятие „Строителство и възстановяване“, наследило поделението на Главно управление на Строителни войски.

На метри от него пък ще изникне друг комплекс, разположен край някогашните общински бараки, в които бяха настанени роми. Социално сабите наематели бяха изселени преди повече от 10 години от квартала, а теренът остана пустеещ. През юни 2020 г. общинската управа на Враца проведе публичен търг с явно наддаване за недвижима собственост в кв. 19 на ж.к. „Медковец“. Квадратният метър е оценен за 34 - 35 лева, но по-ценна е възможността за жилищно строителство върху имотите. Това личи от списъка с потенциални инвеститори, сред които са Нина Дакева, секретар на Община Враца /недвижимости имат нейния сват Петър Кръстев и синът й Владимир Дакев/, бившият председател на местния парламент Борислав Стоев /довършил мандат 2011-2015 г. и избран за такъв през 2014 г./, както и Георги Гетовски /който е съпруг на общинския съветник от ГЕРБ д-р Наташка Велчовска/. Общото между сделките при всички тях е, че инвеститорите са купили площи от 479 до 484 кв.м за по около 17 000 лева. В друг публичен търг за имоти частна общинска собственост е участвал и общинският съветник от ГЕРБ Момчил Калистратов, който през юли 2020 г. чрез своя фирма е придобил в същия квартал 19 на ж.к. „Медковец“ 473 кв.м за 17 353 лева.

Прави впечатление участието на фирмата на съпругата на общинския съветник от БСП Момчил Младенов, която е класирана на второ място за две от недвижимостите в списъка от втория търг. И в двата случая става дума за по-ниска цена, заради което дружеството с ограничена отговорност на сенатора не е спечелило имотите.

Сделките от преди 3 години са реализирани като част от програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост, а от продажбите в местната хазна са се влели свежи средства.

Цените на новите жилища са на варненски тарифи

Цените на жилищата във Враца продължават да държат високи стойности и наподобяват на тарифите край морето. На някои места, особено в идеалния център, квадратният метър надхвърля 1 200 евро. Тъй като търсенето е силно и изпреварва предлагането, сделки се правят още „на зелено“. Бъдещите собственици бързат да капарират обикновено жилища от 60-80 кв. м, които свършат най-бързо при новостроящите се жилищни сгради. Ако доскоро бумът на сделки беше през пролетта и есента, то вече целогодишно има интерес към апартаменти в нови билдинги.

Панелните жилища вървят най-евтино, макар че вече и за санирана панелка в „Дъбника“ се искат 60 000 лева. В града квадратният метър на старо строителство върви по 1 000 – 1 500 лева, като по-скъпи са тухлените апартаменти. Предимство е и когато имотът има централно парно.  

Статистиката на Националния статически институт показва, че за второто тримесечие на годината са издадени 22 нови разрешителни за строителството на жилищни сгради в област Враца с разгъната площ от почти 4 000 кв.м. За сравнение в област Монтана има 3 пъти по-малко разрешителни – 7, а във Видин – нито едно. По 24 разрешителни са били издадени за жилищно строителство за другите два града от Северозападния регион за планиране – Плевен и Ловеч, показва статистиката на НСИ.

Има интерес за вили и имоти край язовир „Дъбника“

През последната година има повишен интерес към имоти край Враца. Най-атрактивната дестинация е край язовир „Дъбника“, където парцели от по декар-два се харчат като топъл хляб. В зависимост от цената, имотите се предлагат с кладенец или без. Близостта до обходния път на Враца осигуряват транспортна връзка с града, а недвижимостите се предлагат на цени от 3 000 – 10 000 евро. Има имоти, върху които има бараки, но и такива с изградени масивни къщички. До всички терени има прокарано електричество.

Чистият въздух и прекрасната гледка към врачанския балкан превръщат инвестицията в този район в дългосрочен актив с много позитиви, твърдят брокери, до които се допита „Конкурент“. Стига да се намери без посредник, такъв имот в района на местността „Големо Краище“, може да се намери доста изгодно. 

Алпийският дом скоро ще е модерен хотел

Алпийският дом във Враца, който беше една от емблемите на града, скоро ще заживее нов живот. Фирма със солиден ресурс и бизнес в хазарта, стартира това лято обновление на имота.

Планира се запазване на предназначението на обекта, като той се превърне в кокетен хотел с до 50 легла, както и паркинг, на който да оставят колите си клиентите му.

Инвеститорът възнамерява да разшири дейността си, като освен нов хотел на мястото на Алпийския дом, изгради и 13 къщички в затворен комплекс, които ще се намират покрай река Лева. Новият комплекс от затворен тип трябва да възродят старата слава на популярния сред старите жители на Враца „Лидовенеция“. 

Стабилното управление привлича инвеститори

Стабилното управление на Община Враца от последните 8 години, когато кмет е Калин Каменов, е ясен знак към инвеститорите и покана да вложат средства в града и региона.

До дни се очаква да започне строителството на нова фабрика, която ще произвежда вафли в покрайнините на града. Изграждането на ритейл парк в района на Стария пазар и мол на обходния път вече бяха анонсирани от кмета  Каменов и са „черешката на тортата“, които се очаква да се случат в следващите месеци. Дори и да са част от предизборната кампания, за тях е работено с месеци наред, така че онзи, който е привлякъл инвестицията, има право да се похвали с нея. И да събере народната любов.

 

Георги Александров; снимки: авторът