Събития

Тържествено откриване на новата учебна година в училищата и детските градини в Община Видин

  15.09.2023 14:54             
Тържествено откриване на новата учебна година в училищата и детските градини в Община Видин

Общо 12 учебни и 8 детски заведения на територията на Общината отвориха вратите си на 15 септември за своите възпитаници. По повод новата учебна 2023/2024 година навсякъде бяха организирани тържества. Кметът на Видин д-р Цветан Ценков бе гост в празничния ден в училищата „Иван Вазов“, „Цар Симеон Велики“ и „Епископ Софроний Врачански“.
Най-рано започна празникът в ОУ „Иван Вазов“. На него присъстваха още заместник областният управител Ани Арутюнян, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова, председателят на Общинския съвет Генади Велков и др. Видинският кмет поднесе поздравителен адрес на директора на училището Пролетка Цветкова. Той бе поканен да въведе, заедно с техните учители, първокласниците в класните им стаи. За първи път прага на училището прекрачват 64 деца.
По традиция в СУ „Цар Симеон Велики“ тържеството се проведе пред централния вход, където се събраха много родители и граждани. Д-р Цветан Ценков поздрави директора на най-старото учебно заведение във Видин Ирена Гъркова, като пожела на ръководството, педагогическия колектив и учениците здраве и успешна година. Общо 76 ученици започват сега обучението си в първи клас, 15 деца има в подготвителна група.
Тържествено посрещнаха първия учебен ден и в ОУ „Епископ Софроний Врачански”. Празникът бе уважен от кмета д-р Цветан Ценков, заместник-кмета Борислава Борисова, председателя на Общинския съвет Генади Велков и началника на РУО – Видин Веселка Асенова. „15 септември е ден на българското училище, на старта на надеждата за един нов живот, за много успехи“ – с тези думи се обърна към присъстващите д-р Ценков. Той пожела на всички ученици здраве, късмет, да се учат и да преследват мечтите си. Към директора на учебното заведение Милотин Борисов и неговия екип кметът отправи пожелание с много търпение и всеотдайност да преподават уроците на младите хора. „Само любовта, която е в сърцата на учителите и родителите, напътства децата в най-верния път“ – каза още д-р Цветан Ценков. В училището през тази учебна година ще се обучават 220 ученика.
Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова бе гост и на тържеството в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“. „С голямо вълнение стоя пред Вас, като възпитаник на Математическата гимназия – една от водещите, авторитетни и предпочитани гимназии в област Видин. Пожелавам здрава и успешна учебна година на директора Ивайло Милушев и неговия екип. Продължавайте да обучавате и възпитавате нашите деца с все същия висок професионализъм, ентусиазъм и много любов. Скъпи ученици, бъдете винаги амбициозни в учението, почитайте знанието, уважавайте своите учители и сбъдвайте мечтите си!“ – приветства Борисова. Тя поднесе на директора на ППМГ „Екзарх Антим I“ поздравителен адрес от кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков. По случай 25-та годишнина от създаването на Училищното настоятелство на учебното заведение с почетни плакети за принос бяха удостоени бившите директори Георги Иванчев и Румяна Петрова. „Учител на 2023 година“ стана преподавателят по физическо възпитание и спорт Росен Ракаджиев.
Тържествата за първия учебен ден в ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и СУ „П.Р. Славейков“ уважи секретарят на Общината Емилиян Енчев, който приветства присъстващите от името на д-р Цветан Ценков и на цялото общинско ръководство.
Всички учебни заведения и детските градини на територията на Общината получиха поздравителен адрес от видинския кмет.
Осем са училищата в Община Видин, които посрещат първокласници. Тази година техният брой е над 300.
За новата учебна година са осигурени безплатни познавателни книжки за децата от задължителната предучилищна възраст и за тези от първа група на детските градини, както и безплатни учебници и учебни помагала за учениците от 1-7 клас.