Събития

Тържествено откриха новата учебна година в СУ „Христо Ботев“-Враца СНИМКИ и ВИДЕО

  15.09.2023 11:23             
Тържествено откриха новата учебна година в СУ „Христо Ботев“-Враца СНИМКИ и ВИДЕО

На 15 септември 2023 г., от 9:30 часа, в двора на Средно училище „Христо Ботев“ – Враца се състоя тържеството по откриване на новата учебна година.

Новият прием, като всяка година, бе реализиран успешно: две паралелки първи клас, четири - пети клас, и две паралелки след завършен 7. клас: профилирана паралелка с профил „Обществени науки – История и цивилизации“ и професионална паралелка със специалност „Асистент на лекар по дентална медицина“, и специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“, която е нова за училището и единствена в Област Враца. Учениците, записани в тази специалност ще изучават психология /социална, консултативна, педагогическа, детска/, което предизвика голям интерес у учениците и общността.

Със старта на учебната година, в едната паралелка 1. клас ще се реализира внедряване на игрови подходи по метода на д-р Мария Монтесори и за целта класната им стая ще бъде специално оборудвана за нуждите и развитието на децата съобразно иновативния метод.

Учебната година стартира с 686 ученици, разпределени в 27 паралелки от I до XII клас, като учениците, обхванати в целодневно обучение са 344.

Училищната среда е приведена в пълна готовност за присъствени учебни занятия на учениците, съгласно нормативните изисквания на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката.

Методологията на обучението в електронна среда, разработена по време на епидемиологичната обстановка, е усъвършенствана и адаптирана за ефективен съпътстващ метод на обучение.

 Училището продължава провеждането на едносменен режим на обучение, като учебните занятия за всички ученици ще започват в 8:00 часа.

Учениците от 1-ви до 7-ми клас ще се обучават в централната сграда, а учениците от 8-ми до 12-ти клас ще провеждат занятията си в База 2 на Средно училище „Христо Ботев“ - Враца, чиято сграда и дворно пространство са освежени за пълния комфорт на учениците. За тази учебна година в базата е изградена чисто нова, модерна и просторна класна стая. Учениците от гимназиален етап ще провеждат профилираното си обучение в кабинета по история и STEM лабораторията. Кабинетът по история вече е реновиран и модернизиран. В него може да се видят реплики на два от най-емблематичните за българската история предмета - мечът и пръстенът с монограм от погребението на хан Кубрат. В кабинета е изградена и витрина за временни експозиции и библиотека, които ще се обогатяват с артефакти и за вбъдеще.

Спортните си часове и занимания, гимназистите ще провеждат в многофункционалната спортна зала, тъй като те са заложени в седмичното им разписание като последни за съответния учебен ден.

С вълнение и гордост г-н Виктор Кръстев – директор на училището, сподели:

„Пътят, по който вървим, е верният път.  Горди сме с успехите на нашите учители и ученици на областни и национални олимпиади, състезания и конкурси. За поредна година наши ученици завоюваха престижни места в олимпиади в направление „Обществени науки“. Резултатите от ДЗИ  и НВО сами говорят за качеството на обучението в училището и го извеждат на едно от водещите места в образователната система в областта.

Щастливи сме да се наречем новатори и да предложим на нашите ученици красива и най-съвременна образователна среда. Разполагаме с интерактивни кабинети,  СТЕМ лаборатория,  многофункционална спортна зала. Предстои изграждане на училищна СТЕМ среда по направление „Математика и информатика“. С цел повишаване качеството на образованието въвеждаме нови методи и подходи в обучението по утвърдени европейски модели.

Пред колоните от ученици стоите Вие- учителите, притихнали,  умилени, изпълнени с мисълта за голямата  отговорност на благородното си дело. За Вас са пъстрите  букети, слънчевите усмивки, протегнатите ръце. Във Вас са вперени детските  очи. Бъдете здрави, вдъхновени и уверено водете своите ученици  по тайнствените пътеки на знанието!

Уважаеми родители, благодарим Ви за доверието да ни поверите децата си! Нека заедно да бъдем до тях, докато учат житейските си уроци и така с любов и подкрепа да възпитаме едни знаещи и можещи, щастливи  и уверени в себе си хора!

Скъпи ученици, виждам ви пораснали с едно лято, нетърпеливи да видите своите приятели, да седнете на чиновете, опазили тайните ви, да вдишате въздуха на класната стая, натежал от теореми, формули, разкази, дати; от смях и лудории. Пожелавам ви здраве, ентусиазъм и успехи!

Мили първокласници, от днес и вие вече сте ученици. Учете, докато се забавлявате, и се забавлявайте, докато учите. Нека класната стая е вашата вълшебна приказка, в която ви очакват безброй приключения!

Обявявам новата  2023-2024 учебна година за открита!“

 

          На празника присътваха:

Негово Висопреосвещенство Врачански митрополит Григорий

Калин Каменов – Кмет на Община Враца

Росенка Кабатлийска – Старши експерт в РУО - Враца

Александър Александров – Главен експерт в Областна администрация – Враца

Красимир Ангелов – Общински съветник