Свят

Непал отбеляза 70-годишнината от първото успешно изкачване на Еверест

  29.05.2023 15:54             
Непал отбеляза 70-годишнината от първото успешно изкачване на Еверест

Правителството на Непал отбеляза 70-годишнината от първото успешно изкачване на връх Еверест, съобщи АП, цитирана от БТА.

Церемонията за Деня на Еверест в Катманду отдаде чест на алпинистите и ветераните водачи шерпи. Стотиците участници в празненството развяваха знамена и се разхождаха в центъра на непалската столица на фона на музика, изпълнявана от военни оркестри.

Сред алпинистите, които бяха почетени днес, бяха водачите Ками Рита, който постави рекорда за най-много успешни изкачвания на Еверест (28 изкачвания), и Сану Шерпа, който е изкачил 14-те най-високи върхове в света два пъти. Непалските власти отдадоха почит и на Хари Буда Магар – първият човек с ампутирани крака над колената, изкачил Еверест.

Новозеландецът Едмънд Хилари и неговият шерпски водач Тензинг Норгей изкачват 8849-метровия връх за първи път в историята на 29 май 1953 г. Непал започва да чества годишнините от това първо изкачване след смъртта на Хилари през 2008 г., като нарича празника Деня на Еверест.

От изкачването на Хилари и Норгей хиляди алпинисти са се опитали да достигнат върха, много от които са загубили живота си. Само през тазгодишния сезон за катерене стотици алпинисти и техните водачи изкачиха Еверест успешно, а 17 души изчезнаха или загинаха.

Сезонът за катерене в Хималаите обикновено започва през март и продължава до май – през месеците след това мусоните, дъждът и температурите, при които снегът се топи, правят планините твърде опасни за катерене.