Събития

Канят на велоуикенд „Скални феномени“

  29.05.2023 08:00             
Канят на велоуикенд „Скални феномени“

От Колоездачен клуб "Враца Велообщество" и Open Vratsa канят на поредното живописно велоприключение във врачанския регион. Подготвили са приятен маршрут подходящ за начинаещи и средно напреднали велосипедисти, в съчетание с посещение на туристически забележителности, вкусна храна по пътя и невероятни гледки. От вас се иска само добро настроение и желание за каране.
Разполагаме общо със:
• 20 бр. планински велосипеди CrossFusion 29", такса - 15 лв./на ден;
• 10 бр. електрически велосипеди Econic 29", такса - 25 лв./на ден.
Програма
Събота - 10.06.23 г.
Тръгване: 10 ч.
Изходен пункт: площад “Христо Ботев”, Враца
Първият ден ще отидем до скалния феномен “Ритлите” и Черепишки манастир “Успение Богородично”, където ще запалим свещичка за здраве и безавариен велосезон. Преминаваме през китните планински селца Паволче и Челопек, където ще посетим къщата-музей “Баба Илийца”, героиня от разказа "Една българка" на Иван Вазов. Ще обядваме в ресторанта до манастира.
Забележка: Към таксата за наем на велосипед е включена и таксата за къщата-музей “Баба Илийца”.
Маршрутът е с обща дължина 42 км и денивелация 820 м.
Неделя - 11.06.23 г.
Тръгване: 10 ч.
Изходен пункт: площад “Христо Ботев”, Враца
Вторият ден ще имате възможността да видите естествения скален феномен "Божия мост" и прохода Вратцата дал името на града ни. Тръгваме от центъра на Враца, след което се движим по шосето за Оряхово и завиваме в посока село Чирен и отбивката за Божия мост. След като направим почивка и разгледаме природния феномен се спускаме 2 км по черен път към село Лиляче, където ще обядваме (скара и салати), почиваме половин час и се връщаме към Враца по шосето за Криводол. След като преминем през града ще отидем да разгледаме и прохода Вратцата с най-високите отвесни скали на Балканския полуостров. Маршрутът приключва отново на площад “Христо Ботев”, където ще се почерпим на изпращане.
Маршрутът е с обща дължина 55 км и положителна денивелация 450 м.
Всички желаещи да участват във велоприключението трябва задължително да ни се обадят в срок до 8.06.23 г. на тел. 0884273029 (Ангел Ангелов) или да ни пишат във Viber на същия номер.