България Избори

Извънредно от парламента: ДПС подкрепи правителство на ГЕРБ, тече съдбовна среща в кабинета на...

  19.05.2023 11:27             
Извънредно от парламента: ДПС подкрепи правителство на ГЕРБ, тече съдбовна среща в кабинета на...

ДПС ще подкрепи първия мандат. Това заяви лидерът Мустафа Карадайъ в кулоарите на Народното събрание (НС).

БЛИЦ припомня, че по-рано днес той заяви, че срещите с ГЕРБ продължават.

"Да, естествено", отговори преди минути Карадайъ на въпрос дали ще подкрепят първия мандат.

"Ние се отнасяме много сериозно към тази тема, дори вчера ви казах за експертите", заяви лидерът на ДПС.

Той уточни, че все още обаче нямали имена.

Попитан кои ресори ще има ДПС, той отговори: "Вчера ви казах - дайте да вървим стъпка по стъпка, разговорите и срещите продължават".

"Помагаме усилия да има изход от политическата криза, защото без такъв няма как да решаваме проблемите на хората и държавата, а има множество кризи в страната", обясни Карадайъ.

"Решихме днес да не разглеждаме тази тема, защото има по-важни теми - законите за съдебната система", уточни Карадайъ.

Междувременно в кабинета на председателя на парламента Росен Желязков се събраха представители на ГЕРБ, начело с Габриел,изследовател които Томислав Дончев, Делян Добрев, Теменужка Петкова, Деница Сачева. От ДПС бяха Йордан Цонев, Филип Хюсменова и Петър Чобанов. От "Има такъв народ" (ИТН) - Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. 

По всичко личи, че шансовете на кабинета "Габриел" се увеличават, тъй като в четвъртък лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че бил подкрепил експертен кабинет.

Вече пък се разбра, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, а подобна позиция изразиха и от коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ).

"Ако се установи, че има конституционно мнозинство, тогава правителството ще бъде създадено, за да може да даде време да се развие конституционният процес и това прави още по-важно и обосновано създаването на правителство", това каза пък съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Ние смятаме, че това трябва да се случи с втория мандат, включително защото ние сме тези, които можем ефективно и убедително за обществото да гарантираме, че конституционната промяна ще е достатъчно сериозна и дълбока", допълни още той.

"Благодаря за подкрепата, която получавам от групите на ДПС и на ИТН за ясна визия за експертно правителство с мандат и обединени по приоритети.

Структурата на Министерския съвет остава същата", това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, след като в парламента се проведе тройна среща за подкрепа за правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Трите групи имат 116 народни представители в парламента.

Източник: Блиц