Избори Събития

Тежка битка за кмет на Видин, задава се пъстър общински съвет

  30.04.2023 12:00             
Тежка битка за кмет на Видин, задава се пъстър общински съвет

Нова рубрика стартираме в „Конкурент“. Тя е посветена на местната власт и ще се опита да измери пулса на Северозапада във времето преди предстоящите местни избори. Очаква се в края на октомври и началото на ноември отново да избираме – този път местни органи на властта. Какви са очакванията към новите съветници и кметове в 32-те общини от областите Видин, Монтана и Враца, какво свършиха досега местните парламенти от началото на мандат 2019-2023 г., кои бяха най-интересните представители на местната власт? Ще се опитаме да намерим и още отговори на въпросите, които си задават избирателите. Ще ги търсим заедно с Вас, читателите на „Конкурент“. Днес предлагаме един обзор на местната власт в община Видин.

Георги Александров

Местата в общинския съвет на Видин са 33. По прогнозни данни тя може да намалее до 31 или в най-лошия случай до 29, твърдят от общинската избирателна комисия. Данните от последното национално преброяване ще определят дали ще има такава промяна в мандатите.

В началото на мандат 2019-2023 г. ГЕРБ имаше една трета от гласовете – 12. Местната коалиция СДС, в която влязоха НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС и БДСР, разчитаха на 10 гласа. Трета по сила беше групата на БСП с 8 съветници, ДПС вкара двама, а МК „Атака“ /ЗС „Ал.Стамболийски“/ - 1.

На практика в началото на мандата ГЕРБ и СДС сформираха монолитно мнозинство, което разчиташе на 22-ама от общо 33-има сенатори. Същото мнозинство стоеше зад кмета д-р Цветан Ценков, а председател на съвета стана номинираният от СДС Генади Велков.

Но с това спокойствието свърши, защото започнаха турболентни събития, които доведоха до разцепване на най-голямата група – тази на ГЕРБ, а бившият кмет Огнян Ценков поведе недоволните в своя формация. По едно време те бяха от Републиканци за България, а после се превърнаха в най-яростната опозиция на кметската администрация. Това не само намали силата на управляващите, но в някои случаи надъха останалите от групата на ГЕРБ срещу градоначалника д-р Ценков. Така в някои от гласуванията позицията на герберите беше ясна и категорично против предложенията на д-р Ценков. Напоследък герберите дори явно и открито се противопоставиха на определени предложения на кмета, с което му попречиха да ги реализира.

От същата „болест“ се разтресе и иначе хомогенната група на социалистите, която беше трета по численост в съвета в началото на мандата. Заради несъгласие с висшето партийно ръководство, общинският и областен лидер Димитър Велков поведе бунта на шестима съветници. Те тръгнаха по друга писта и днес вече мислят за следващите местни избори около платформата „Справедливост за Видин“. А от червения преврат пострада най-вече партията, която загуби сигурния си депутат във Видинско и вече във втори пореден парламент търси работа на „абоната“ за мястото Филип Попов.

Битката за кметския пост във Видин наесен ще е люта. Огнян Ценков вече е готов да се хвърли в борбата, като се върне на бял кон в общината и отстрани д-р Цветан Ценков от високата сграда на администрацията. Като най-логичен лидер на опозицията в настоящия общински съвет екскметът доведе до край не една и две битки. Най-важните за него бяха отпадането на корекции по големи европейски проекти и фактът, че увеличението на такса смет за 2022 г. беше върната от съда като незаконна.

Нищо чудно дуелът Ценков срещу Ценков да го гледаме отново на изборите за кмет на Видин. Там някъде със сигурност ще има поне още двама-трима. И за децата е ясно, че ГЕРБ ще хвърли в огъня някой от калибъра на Александър Матеев, който е в състояние да обърка всички сметки на фаворитите и да обере негативния вот от управлението на община Видин през последните 7-8 години. Той има не само харизмата, но и хъса да удари по масата и да поиска властта.

Все още не е ясно какви цели ще готвят хората около Димитър Велков от „Справедливост за Видин“ – дали само масирано участие в общинския съвет без кандидат-кмет или ще подкрепят някой от издигнатите. Този политически субект със сигурност ще обезкърви БСП на местните избори и червените могат да чакат най-слабия си резултат от десетилетия в крайдунавския град. А на опашката чакат и от Левицата, за да късат от червения електорат.

Като скрит фаворит на изборите влизат представителите на Продължаваме промяната и Демократична България. Твърде рано е да се прогнозира дали двете формации ще идат на местните избори пак прегърнати или ще гонят самостоятелни писти, по които да атакуват местната власт. За номинации на кметове никой не говори, макар че и в двете партии има достатъчно млади и амбициозни професионалисти, подходящи най-малко за заместник-кмет. Или председател на общинския съвет.

Никой не бива да забравя Възраждане, които вече имат депутат в парламента, а това се равнява на минимум 3-4 съветници в следващия местен парламент.

Традиционно представителство в съвета ще има и ДПС, които тихо и кротко постигат целите си и разширяват влиянието си във Видин.

Духовният празник на Видин - Димитровден, може да се окаже много важен за следващата местна власт. По традиция на този празник господарите, т.е. избирателите, са се разплащали със слугите си /каквито безспорно са представителите на местната власт/ и са им давали право на кратка почивка през зимата.

Какво свършиха бащите на града

Във Видин имат един хубав израз, който от години се приема за синоним на съветници. Те са наричани с ласкавото „бащите на града“. Дали защото имат грижата за населението на крайдунавския град или пък защото галено им отреждат мисията да ръководят бъднините – кой знае? Но изразът се е наложил в медиите и е много характерен за изразните средства на по-старите журналисти от Видин.

Какво показват данните, с които разполага „Конкурент“ за изминалите 3 години и половина от мандат 2019-2023 г. за настоящите общински съветници.

Ако има класация за най-активни в залата по време на сесии, то там безспорно биха попаднали 7 от 33-имата членове на местния парламент. Почти винаги думата взимат: Димитър Велков, Юлиян Петров и Людмил Димитров от "Справедливост за Видин", другите с много изказвания в залата са адвокат Цецко Иванов и Огнян Ценков от "Републиканци за България" , както и Валери Василев и Тихомир Станчев от ГЕРБ. Петров е не само с "голяма уста", но и за почти 4 години не е отсъствал от нито едно заседание на местния парламент. На шега биха го нарекли „Поразяващата уста“, тъй като критиките към кмета д-р Ценков и администрацията му най-често са негово дело.

През последния мандат обаче има една интересна тенденция, която се прокарва от няколко местни сенатори. По средата на заседанията тези, избраните, обичат да си тръгнат поради "важни" задачи. Става дума за няколко човека, които вече са набиват на очи. Сред тях са Величко Кирилов от БСП, бившият председател на парламента във Видин Пламен Трифонов, който е съветник от „Атака“ и Бисерка Каменова от ГЕРБ, на които все им излизат ангажименти и не дочакват края на сесиите, шушукат в общинския съвет.

В местния парламент на Видин има и особена група - тази на неприказливите. През изминалите 3 години и половина никой не е чул от тях да се изкажат. Но за сметка на това гласуват. Сред най-мълчаливите /или притеснителните, кой знае?/ в залата са всички от групата на СДС: Николай Николов, Наталия Милкова, Юлиян Борисов, Илиян Иванов, Олег Джоканов, Цветан Лозанов, Петър Томов и Светослав Славчев, както и шестимата от ГЕРБ с изключение на приказливите си колеги Валери Василев и Тихомир Станчев, а именно: Бисерка Каменова, Веселка Асенова-Кючукова, Християн Христов, Венцислав Боянов, Николай Цветков /който е и заместник-председател на съвета/ и Стефан Ванчев.. В тази компания е и изключеният от БСП - Калоян Борисов. Това вероятно се дължи на факта, че тези бащи на града не обичат да си четат материалите предварително, а идват неподготвени на заседанията и оттам идва несигурността в изказванията им...

Трудовото възнаграждение за участие във вземането на решения е едно и също, без значение дали сесиите са 1 или 5 месечно. Всеки от "бащите на града" взема по 549 лева. Председателите на комисии обаче се разписват за по 800 лева. Това на практика е надницата им за участие в сесиите. 

Юлиян Петров е винаги готов!

Създателят на Гражданско сдружение „Аз обичам Видин“ Юлиян Петров е винаги готов да критикува местната управа. Доводите му са „железни“ и поднесени с плам, който увлича публиката. Често го прави и от социалните мрежи.

Ето последният му пост, без редакторска намеса:

„Над 21 000 000 лева в наследство на следващия кмет оставя ЗАСЕГА ценков цветан, набеден за кмет в мандат 2019 - 2023 г. Ще ги плащаме всички ние! И тия дето спят, и тия дето ръкопляскат по инерция, и тия дето се подписват под две заплати плюс възнаграждения от граждански договори.

Само днес бяха гласувани  НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО нови кредити за 6 811 000 лева. От съветниците на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и НЛО (неидентифицирани летящи обекти).

Чакам областния управител, ако има такъв, да върне незаконните "решения"!

На снимката е запечатан моментът, в който казвам на набедения за кмет, че връща общината в мандат 2007-2011г.Скоро и казуса СИНАГОГАТА...Апелирам всички граждани да отидат и да си пуснат заявления да им се върнат надвзетите пари за такса смет за 2022 г.“

Благодарение на съветници като Петров, заседанията на местния парламент във Видин не са скучни и не протичат монотонно.