Свят

Губернаторката на Арканзас подписа закон за поставяне на паметник срещу абортите

  20.03.2023 18:20             
Губернаторката на Арканзас подписа закон за поставяне на паметник срещу абортите

Губернаторката на Арканзас Сара Сандърс подписа нов закон, който ще позволи изграждането на паметник в близост до щатския Капитолий, отбелязващ броя на абортите, извършени в Арканзас преди Върховният съд на САЩ да отмени решението "Роу срещу Уейд", съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

От офиса на Сандърс съобщиха, че губернаторката републиканец е подписала законопроекта, който ще позволи създаването на частно финансиран "паметник на неродените" на територията на Капитолия. Законопроектът беше одобрен от законодателите миналата седмица.

Одобреният през 2019 г. закон на Арканзас, забраняващ почти всички аборти, влезе в сила миналата година, когато Върховният съд на САЩ отмени решението от 1973 г. по делото Роу. Забраната на Арканзас позволява само аборти за спасяване на живота на майката при спешни медицински случаи.

През 2018 г. законодателите на Тенеси одобриха закон, който позволява подобен частно финансиран паметник на територията на щатския Капитолий. Паметникът все още не е инсталиран.

През 2018 г. на територията на Капитолия на Арканзас беше инсталиран паметник на Десетте Божи заповеди.